La Vanguardia (Català)

Possibles escenaris a la frontera irlandesa

-

Frontera dura

Final del mercat únic i de la unió duanera. Registre de béns i controls sanitaris i d’estàndards de qualitat. Exigència de duanes i impostos (declaració d’IVA) i controls migratoris. El Regne Unit pot firmar acords de lliure comerç amb la UE i tercers. La UE i el Regne Unit han mostrat la seva oposició a aquest escenari.

Fronteres suaus

El desembre del 2017, la UE i el Regne Unit firmen un compromís per establir la backstop, una frontera suau i provisiona­l mentre no es tanqui acord definitiu sobre la frontera. Entraria en vigor després del període de transició (que expira el desembre del 2020) fins que s’assoleixi l’esmentat pacte. En aquest document les dues parts acorden mantenir la cooperació transfront­erera, la common travel area (la zona lliure de passaport on britànics i irlandesos travessen la frontera sense gairebé controls) i a protegir els acords de Divendres Sant. Tot i això, Brussel·les i Londres estan en desacord sobre com s’ha de dur a terme.

La proposta de Brussel·les

La UE proposa un estatus especial a Irlanda del Nord, que implica deixar la frontera oberta. Es mantindria així la unió duanera i el mercat únic (amb algunes excepcions). Entre Irlanda del Nord i la resta del Regne Unit hi hauria controls duaners preferible­ment previs i a distància (en magatzems) o, si no és possible, a la frontera terrestre, ports o aeroports. Aquest règim decauria quan s’assolís un acord definitiu i trobar la tecnologia que permeti instaurar una frontera invisible.

La proposta de Londres

El Regne Unit s’oposa al pla de la UE perquè atempta contra la unitat nacional, en donar privilegis només a Irlanda del Nord. Per això, proposa que la unió duanera es mantingui a tot el Regne Unit (sense esmentar res sobre el mercat únic). Segons el pla, Londres podria aplicar els seus aranzels exteriors i obviar certs estàndards europeus encara que els béns acabin circulant a la UE. El país continuari­a sotmès a la justícia europea per resoldre litigis i podria firmar acords comercials amb tercers (encara que això és incompatib­le si roman a la unió duanera). A diferència de la UE, Londres estableix data límit a aquest règim: desembre del 2021.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain