La Vanguardia (Català)

Amors de guerra amb cicatriu

- Malmö. Servei especial

El Govern de Noruega ha demanat disculpes de forma oficial al grup de dones conegudes com les

noies alemanyes, ciutadanes noruegues que, després del final de la Segona Guerra Mundial, van ser represalia­des per haver mantingut relacions amb soldats alemanys durant l’ocupació nazi. Més de 70 anys després, el Govern ha admès que van ser tractades de forma il·legal i immoral. Una investigac­ió del Centre Noruec d’Estudis sobre l’Holocaust i les Minories Religioses ha tret a la llum que entre 30.000 i 50.000 noruegues van tenir algun tipus de relació amorosa amb soldats nazis, per la qual cosa van ser etiquetade­s com noies alemanyes. No van cometre cap delicte, però després de l’alliberame­nt de Noruega van ser titllades de traïdores i sotmeses a sancions i càstigs per part de les autoritats. Diversos milers d’aquelles dones van ser arrestades, acomiadade­s de les seves feines, expulsades i privades de la ciutadania noruega.

Després de conèixer aquestes dades i aprofitant un acte de commemorac­ió del 70è aniversari de la Declaració dels Drets Humans, el Govern ha demanat perdó: “En nom del Govern, demano disculpes per la forma en què les autoritats van tractar aquelles noies i dones”, va dir dimecres la primera ministra, Erna Solberg.

Va assegurar que els valors d’igualtat i drets inviolable­s en què es basa la Declaració de Drets Humans “es van posar a prova” durant el període de pau després del final de la guerra. “La pau no va arribar a tothom el 8 de maig del 1945”, va admetre, i va lamentar que aquelles dones van ser exposades a un tractament “indigne”. “Per a moltes va ser un enamoramen­t de joventut. Per a altres, un amor per a tota la vida amb un soldat enemic. O simplement va ser un flirteig sense pensar que marcaria la resta de les seves vides”, va relatar Solberg, que va dir que el tracte que van rebre va suposar una gran càrrega per a elles i les seves famílies durant generacion­s.

“No podem reescriure la història, i la injustícia cap aquestes dones no es pot revertir, però el coneixemen­t pot prevenir que torni a passar”, va afegir el ministre de Cultura, Trine Skei Grande, que va anunciar que el Govern publicarà ben aviat una investigac­ió per aprofundir sobre aquesta qüestió.

En el mateix acte, el director del Centre Noruec d’Estudis sobre l’Holocaust, Guri Hjeltnes, el resumia d’aquesta forma: “Aquelles dones van ser detingudes i castigades per satisfer la necessitat de revenja dels noruecs”. Va subratllar que no havien incomplert cap llei pel simple fet de tenir relacions amb homes de les forces d’ocupació, però “eren fàcils d’agafar i un grup vulnerable quan va acabar la guerra i els sentiments van aflorar”.

Noruega va ser ocupada per l’exèrcit nazi l’abril del 1940 i més de 300.000 soldats alemanys es van establir al país fins al final de la guerra el 1945, una xifra considerab­le tenint en compte la població de tres milions de persones. Als llocs menys poblats, els alemanys superaven en nombre els ciutadans noruecs, i molts es van quedar al país escandinau durant una llarga temporada, per la qual cosa era inevitable que s’establissi­n contactes amb la població ocupada. Segons revela l’estudi del Centre Noruec d’Estudis sobre l’Holocaust, moltes de les noies alemanyes eren joves, la majoria d’uns vint anys, i treballave­n en institucio­ns alemanyes a Noruega. Les que treballave­n en càrrecs governamen­tals van ser acomiadade­s o forçades a dimitir després de la guerra. Una sola xivatada d’una col·lega era suficient perquè fossin suspeses de feina i sou sense cap mena d’investigac­ió i sense l’oportunita­t d’explicar-se. Diversos milers van ser detingudes només per la sospita que mantenien alguna relació amb alemanys, i fins i tot es van establir camps de detenció en diversos punts del país. La investigac­ió estima que entre el 1940 i el 1946 es van registrar entre 1.000 i 3.000 matrimonis entre homes alemanys i dones noruegues, a les quals es va retirar la nacionalit­at i es va expulsar del país. Tot i això, no se’ls va aplicar el mateix càstig als homes noruecs que es van casar amb dones alemanyes, encara que van ser menys de 30 casos.

Noruega demana perdó

a les dones represalia­des

per tenir relacions amb soldats nazis Les anomenades ‘noies alemanyes’ van ser detingudes, les van fer fora de la feina i del país

 ?? STR / AFP ?? Camí d’Alemanya Dones noruegues amb els seus fills camí d’Alemanya l’abril del 1945; a baix, la primera ministra, Erna Solberg
STR / AFP Camí d’Alemanya Dones noruegues amb els seus fills camí d’Alemanya l’abril del 1945; a baix, la primera ministra, Erna Solberg
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain