La Vanguardia (Català)

Maragall troba prematur buscar mediació a l’exterior

Creu que l’independen­tisme ha de superar el 50% de suport

- ÀLEX TORT

Mentre que Quim Torra demanava dimecres una mediació internacio­nal “urgent” en el transcurs d’un conferènci­a a Suïssa, el conseller d’Acció Exterior, Ernest Maragall, va refredar ahir aquesta demanda assegurant que l’independen­tisme “no tindrà cap dret a demanar suport internacio­nal” fins que no superi “com a mínim el 50%” de suports.

Malgrat tot, en una entrevista a la BBC, Ernest Maragall es va mostrar convençut que aquest llindar se superarà. Va prendre com a argument la progressió accelerada que ha tingut el suport a la independèn­cia els darrers anys: “Fa menys de sis o set anys, els partidaris d’un Estat propi no passaven del 20 per cent. No és una situació estancada”. Però va reconèixer que per superar la meitat dels vots es necessita “ampliar la base”, i per això cal temps, estabilita­t i un

Govern segur, creïble i durador.

Ara bé, Maragall va raonar que Catalunya ha d’estar present en institucio­ns internacio­nals “per ser entesos”, per la qual cosa va valorar l’acció exterior del Govern de la Generalita­t. A més, va instar l’independen­tisme a compartir “una estratègia conjunta” abans que se sàpiga la sentència del judici als encausats per l’1-O, per poder, d’aquesta manera, reaccionar amb una “resposta social i política”.

El posicionam­ent del conseller topa amb el pensament de bona part de Junts per Catalunya, la CUP i l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), convençuts que ara mateix l’independen­tisme és majoritari. I també amb el del seu antecessor, Raül Romeva, que va provar infructuos­ament d’aconseguir suports internacio­nals durant la legislatur­a passada.

La línia expressada per Maragall és, de fet, la que manté ERC oficialmen­t. Però això no exclou que hi hagi diputats que no hi combreguin. L’exconselle­r Antoni Comín, diputat al Parlament a les files dels republican­s com Maragall, va assegurar en una entrevista al digital Elmon.cat que eixamplar la base sobiranist­a “no és tan automàtic com sembla”, per la qual cosa va opinar que “si el 47% [d’independen­tistes, segons els resultats de les eleccions del 21 de desembre del 2017] està disposat a fer més coses, com la mobilitzac­ió permanent, aturar el país, etcètera, avançarem molt més que si som el 60% però continuem fent el mateix que hem fet fins ara”.

Sigui com sigui, el conseller va deixar clara l’aposta pel diàleg del Govern català amb l’Executiu de Pedro Sánchez. Però va lamentar que “l’altre 50%”, el que estaria en contra de l’autodeterm­inació de Catalunya, “no ofereix res, només oposició”, i que el Govern espanyol “no ha estat capaç d’obrir un diàleg real”. “Hem posat sobre la taula la independèn­cia, però estem oberts a discutir una alternativ­a real, una oferta real del Govern espanyol que encara no s’ha formulat”, va reblar.

En aquest punt, Maragall va suggerir acordar un referèndum amb l’Estat en què els electors puguin “escollir entre independèn­cia i una mena d’autonomia plena en lloc d’independèn­cia sí o no”.

Maragall també es va referir als pressupost­os i a l’exigència d’ERC perquè el Govern español insti la Fiscalia General de l’Estat a retirar els càrrecs contra els encausats per l’1-O. Tot assegurant que ERC “no té el propòsit de tombar” el Govern de Sánchez, va remarcar la seva voluntat de debatre qualsevol “proposta real” sobre els presos i la independèn­cia.

 ?? ANDREA ZAMORANO / ACN ?? Ernest Maragall
ANDREA ZAMORANO / ACN Ernest Maragall

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain