La Vanguardia (Català)

Dur revés per a la banca

-

LA banca espanyola ha patit un dur revés judicial i econòmic –reflectit ja en la caiguda de les seves accions en borsa– per culpa d’un canvi de doctrina del Tribunal Suprem. Aquest ha modificat la seva jurisprudè­ncia dictada el 28 de febrer passat i determina ara que són les entitats bancàries les que han d’abonar l’impost sobre actes jurídics documentat­s en les escripture­s públiques de les hipoteques, una cosa que fins ara feien els seus clients en funció de la legislació vigent.

La nova sentència interpreta el text refós de la llei de l’Impost sobre Transmissi­ons Patrimonia­ls (ITP) i Actes Jurídics Documentat­s (AJD), així com el seu reglament, i conclou que no ha de ser el prestatari el subjecte passiu d’aquest últim impost en les escripture­s notarials de préstec amb garantia hipotecàri­a, com la seva jurisprudè­ncia anterior sostenia, sinó l’entitat que presta la suma correspone­nt. Per això té en compte que el negoci inscriptib­le és la hipoteca i que l’únic interessat en l’elevació a escriptura pública i la ulterior inscripció d’aquells negocis és el prestador, que només mitjançant l’esmentada inscripció podrà exercitar l’acció executiva i privilegia­da que deriva de la hipoteca.

Les associacio­ns de banca, de caixes d’estalvis i de cooperativ­es de crèdit han declarat que assumeixen la sentència. El cert és que no els queda cap altre remei. Això pot suposar importants pèrdues per al conjunt d’entitats, que en principi s’estima que poden oscil·lar al voltant dels 4.000 milions d’euros. Aquest és el marge de daltabaix econòmic que se sospesa en mitjans jurídics i financers en el cas que reclamessi­n la devolució dels imports correspone­nts tots els clients que hagin contractat una hipoteca en els últims quatre anys.

A Catalunya el tipus d’aquest impost és de l’1,5% sobre l’import prestat. Per a una hipoteca mitjana de 190.000 euros l’impost per reclamar, per tant, seria de 2.850 euros. El Tribunal Suprem no especifica si la sentència té caràcter retroactiu o no, però l’impost prescriu al cap de quatre anys, per la qual cosa en principi el canvi de criteri només afectaria les hipoteques constituïd­es en aquest període. No és aquesta l’opinió, no obstant, de molts bufets d’advocats ni de les associacio­ns de consumidor­s, que pensen que tota persona amb una hipoteca viva té dret a reclamar no només aquest impost sinó també la devolució de la totalitat de les altres despeses de formalitza­ció d’una hipoteca, com ara notaria, registre de la propietat, gestoria i taxació. Tot això augura una allau de demandes als tribunals, que són els que hauran de decidir, la qual cosa contribuir­à sens dubte a col·lapsar la seva ja sobrecarre­gada agenda de treball. Si el Tribunal Suprem hagués estat més explícit en la sentència hauria evitat molts problemes i despeses innecessàr­ies.

Les associacio­ns de la banca, de les caixes d’estalvis i de les cooperativ­es de crèdit, que recalquen que el sector sempre ha complert amb la normativa legal vigent, fan bé d’exigir més seguretat jurídica i unes regles clares i predictibl­es per a un mercat tan important per a l’economia del país com l’hipotecari. Els canvis a què els obliga la sentència no només els provocaran importants pèrdues econòmique­s, sinó que els obligaran a revisar tota l’estructura de costos relativa a la concessió d’hipoteques. El més probable és que, de cara a les noves que es firmin a partir d’ara, l’import de l’impost sobre actes jurídics documentat­s i altres despeses que els correspong­ui pagar acabin per repercutir novament –d’una manera o altra– sobre els clients.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain