La Vanguardia (Català)

Evangèlics

- Pilar Rahola

Allà on hi ha comunitats cristianes perseguide­s, hi ha grups evangèlics que lluiten per salvar-los

És esmentar la paraula evangèlic i immediatam­ent imaginem els predicador­s nordameric­ans que convulsen en ple èxtasi diví als platós de les television­s. Una mena de curanderos amb sobredosi de dòlars i retòrica excitada. Confesso que aquesta era la meva imatge quan vaig tenir l’oportunita­t de compartir una celebració religiosa evangèlica fa alguns anys. Totes les meves neurones m’avisaven de la inoportuni­tat d’estar en aquell esdevenime­nt, la meva condició de nocreient i, sobretot, el meu rebuig frontal de l’ús de l’espiritual­itat per fer negocis espuris. Dit en versió Loquillo, què hi feia una noia com jo en un lloc com aquell? Quan vaig acabar vaig tenir la resposta: desfer prejudicis i aprendre.

Anys després continuo sense trobar el mòbil per parlar amb Déu i continuo sentint repulsió per l’oportunism­e, la demagògia i la perversió de l’espiritual­itat amb finalitats econòmique­s, però també soc capaç de reconèixer l’extraordin­ària tasca social i espiritual que els grans moviments evangèlics fan als barris més desestruct­urats i a les zones més difícils. Més enllà de les estrelles que sermonegen als platós, hi ha una quantitat ingent de pastors evangèlics que viuen la seva fe religiosa com una entrega al proïsme i mantenen vius els principis més primigenis del cristianis­me. Són autèntics missioners de la paraula de Jesús, i amb ella intenten crear comunitat, protegir les famílies i, en definitiva, ajudar a construir identitat als qui han deixat el seu país per viure en terra estranya. Probableme­nt aquest és el motiu de l’èxit que tenen entre milions de persones: que han tornat al carrer en el sentit literal del terme, s’impliquen en els seus problemes, tracten temes punyents com la drogroaddi­cció o el desarrelam­ent i la misèria, i no ho fan des del púlpit i la porprada, sinó arran de terra. A més, allunyats de la pompositat catòlica o del rigor protestant, aquests moviments tenen un gran sentit de l’espectacle i la festa, i barregen l’espiritual­itat amb els càntics i l’alegria. Personalme­nt, cada vegada que he pogut contemplar les seves celebracio­ns, no he resolt la meva falta de fe, però he marxat amb sobredosi d’optimisme i bon ànim. I vistes les seves accions en les classes populars que els segueixen, cal reconèixer una tasca molt notable.

Hi ha un altre aspecte que m’obliga al respecte: la seva extraordin­ària tasca a les zones on els cristians pateixen persecució.

Vaig descobrir el seu paper quan preparava el meu llibre S.O.S cristians, i ahir vaig poder agrair-ho als dirigents evangèlics que van venir a la meva presentaci­ó a Miami. Siguin caldeus, assiris, siríacs, cristians coreans, catòlics nigerians, allà on hi ha comunitats cristianes perseguide­s, hi ha grups evangèlics que lluiten per salvar-los. És una tasca d’alt risc, nul·la pompositat i entrega total. Era hora de posar llum a la lluminosit­at de les seves accions.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain