La Vanguardia (Català)

Pas històric perquè les persones amb discapacit­at intel·lectual votin

- MADRID Efe

Els prop de 100.000 ciutadans espanyols als quals s’ha impossibil­itat judicialme­nt per poder votar i ser elegits en unes eleccions a causa del fet que tenen algun tipus de discapacit­at intel·lectual, malaltia mental o deterioram­ent cognitiu, des d’ahir estan més a prop de poder fer-ho els pròxims comicis.

I això gràcies al “dia històric” que es va viure al Congrés dels Diputats, que va fer el primer pas per reformar la llei orgànica de Règim Electoral General (Loreg), del 1985, i atorgar el dret de sufragi a totes les persones amb discapacit­at, sense exclusions.

En la votació del ple de la Cambra Baixa hi va haver unanimitat per modificar la legislació actual, una reforma que ara continuarà la seva tramitació al Senat per tornar més tard a la Carrera de San Jerónimo. Amb tot, no va caldre esperar a la seva aprovació definitiva per palpar com ha viscut el col·lectiu aquesta fita. “Em van treure el dret al vot i he lluitat molt per poder ser avui aquí. Jo volia votar, i és un gran dia per a mi i per a tothom”, va exclamar l’Eva als periodiste­s. Com ella, moltes altres persones amb algun tipus de discapacit­at intel·lectual van celebrar ahir –visiblemen­t emocionade­s, amb clavells blancs i cartells amb el lema el “meu vot compta”– davant la Puerta de los Leones del Congrés dels Diputats aquesta “victòria”. Els van acompanyar tots els representa­nts dels grups parlamenta­ris que al matí havien participat en el debat. “Aquest avenç democràtic és vostre, i no dels que avui pugem a la tribuna”, va reconèixer la diputada d’Units Podem Teresa Arévalo.

Tampoc no va voler perdre’s aquesta cita la secretària d’Estat de Serveis Socials, Ana Isabel Lima, que, en declaracio­ns a Efe, va assegurar que “avui realment és una festa per a la democràcia”, perquè hi havia un “deute pendent” des que el 2008 Espanya va firmar la Convenció de Drets de Persones amb Discapacit­at de l’ONU.

Previsible­ment, per a la primera data electoral prevista –els comicis andalusos del pròxim 2 de desembre– encara no hagi acabat el tràmit legislatiu i aquests 100.000 ciutadans no arribin a temps de votar, però sí que podran fer-ho l’any vinent en les eleccions municipals, autonòmiqu­es i europees. D’aquesta manera també s’atendran les recomanaci­ons sobre els drets de les persones amb discapacit­at del Comitè de les Nacions Unides, que en el seu examen a Espanya el setembre del 2011 va mostrar la seva preocupaci­ó pel nombre de persones amb discapacit­at a qui s’havia denegat el dret de vot.

Ahir es va fer el primer pas per reformar la Loreg al Congrés, però aquesta iniciativa procedeix de l’Assemblea de Madrid, que el juny del 2017 es va convertir en el primer parlament regional que demanava la modificaci­ó d’una llei orgànica.

 ?? XAVIER GÓMEZ / ARXIU ?? Un col·legi electoral el 20-D
XAVIER GÓMEZ / ARXIU Un col·legi electoral el 20-D

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain