La Vanguardia (Català)

Adeu al Freixa Tradició

Josep Maria Freixa i Dori Riera, que van obrir el restaurant el 1986, tanquen per jubilació

- CRISTINA JOLONCH Barcelona

El rànquing dels millors canelons de Barcelona perd un dels restaurant­s del podi. També el dels menjars cuinats més bons. O el dels grans plats de la cuina clàssica: Josep Maria Freixa i Dori Riera abaixaran la persiana de Freixa Tradició el 28 d’octubre. Serà un cap de setmana de comiats gastronòmi­cs perquè l’endemà acollirà els últims clients el Sant Pau (Sant Pol de Mar), de Carme Ruscalleda, tal com es va anunciar aquest estiu.

Què està passant? Crisi a la cuina de qualitat? Simplement que el temps fa via i és hora de canviar el ritme. Si Ruscalleda deia aquesta setmana durant la presentaci­ó del seu nou llibre que vol reduir la marxa per assaborir el paisatge sense deixar de treballar, els Freixa creuen que es mereixen descansar. “Estem contentíss­ims i ens toca gaudir dels nets, dels fills i de la meva mare, que té 90 anys. I viatjar una mica, perquè som una família petita i massa dispersa”, diu Dori Riera, l’ànima de la sala des que van obrir el 1986 com El Racó d’en Freixa i que no amaga que també ho aprofitarà per anar a museus i ves a saber si per matricular-se a la universita­t.

Que el temps passa ja ho havia pogut comprovar la parella quan en plena crisi, el 2009, el seu fill Ramon, a qui van deixar aportar-hi el seu estil més modern, va decidir emprendre el seu propi camí a Madrid, on regenta amb èxit el Ramon Freixa (dues estrelles Michelin). Va ser el moment perquè el pare tornés a agafar les regnes i fes un cop de timó per recuperar els orígens especialit­zant-se en la cuina tradiciona­l que Josep Maria Freixa ha contribuït a dignificar a Barcelona. “El que han fet els meus pares només ho puc resumir amb una paraula: generosita­t”, assegurava ahir Ramon Freixa des de Madrid, convençut que li han donat tot. Per ell, el restaurant del carrer Sant Elies que ara tanca ha estat un referent a la ciutat. “Al seu dia van aprendre a França i van mirar a la nouvelle cuisine per portar aquesta nova cuina a Barcelona. I van ser visionaris quan, quan jo vaig marxar, van pensar que la cuina tradiciona­l estava desapareix­ent i van decidir recuperar-la”.

Ahir, com a comiat, Josep Maria Freixa va cuinar algunes de les seves exquisides­es: una bisque de marisc, uns macarrons tradiciona­ls, el seus calamars amb ceba i tomàquet i la llebre reial en un menú memorable. No és estrany que Freixa reconegui un sentiment barreja de nostàlgia i d’il·lusió per la feina feta.

“Vaig començar amb 12 anys a l’hotel Europa, fregant plats enfilat damunt de dues caixes de fusta per arribar a la pica, al mateix lloc on havia cuinat Ignasi Domènech”. Després va aprendre la cuina clàssica a l’antic Can Parellada (tocant a la Diagonal) i a Reno. Freixa parla amb orgull dels fons i de les glaces, del pa que ell mateix elabora i de la màgia d’un bon arròs amb sípia, dels peus de porc, del fricandó i del rostit de festa major. I recorda que gràcies al seu pare és cuiner: “Ell era lampista artesà i va voler evitar que m’hagués d’enfilar a les teulades per arreglar les canals metàl·liques”.

Quan el seu fill se’n va anar a Madrid, els propietari­s van fer donar un gir al local per tornar a la tradició

 ?? CARLES ALLENDEA ?? Josep Maria Freixa i Dori Riera ahir al restaurant que tancaran el dia 28
CARLES ALLENDEA Josep Maria Freixa i Dori Riera ahir al restaurant que tancaran el dia 28

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain