La Vanguardia (Català)

Les retallades arriben als vigilants de pisos turístics

L’Ajuntament de Barcelona suprimeix un servei, a càrrec de les arques municipals, que duia a terme l’empresa pública BSM

- RAÚL MONTILLA Barcelona

Contenció és una paraula que ha començat a sonar a Barcelona Serveis Municipals (BSM), i també

ajustos, dos substantiu­s que ahir van prendre força després que transcendí­s la supressió del “servei de visualitza­dors” que des de l’abril de l’any passat persegueix els pisos turístics il·legals que hi ha a la ciutat. Un final de servei anunciat de sobte, que podria deixar 14 persones al carrer i que ha causat malestar entre els treballado­rs de l’empresa municipal, que no n’entenen el perquè, més enllà d’una possible retallada. El servei es du a terme des de BSM, però qui paga és l’Ajuntament. El cost aproximat és de 2 milions d’euros, si bé l’estalvi no seria per aquest total, ja que el servei també el desenvolup­a personal fix municipal.

“Hi ha una quinzena de treballado­rs, que han estat molt ben formats, que se’n van al carrer. I no ens donen explicacio­ns“, va lamentar el responsabl­e de CC.OO. a BSM, Juanjo Oliva. “Sabem les retallades que s’estan fent a l’Ajuntament, però això no ens ho esperàvem”, van afegir fonts de la UGT, un sindicat que també va lamentar la forma, sense diàleg, en què s’ha anunciat la rescissió del contracte amb data de 31 de desembre. Hi ha una clàusula que permet trencarlo de manera unilateral, però no s’entén, ja que l’Ajuntament era el primer que es vanagloria­va del servei.

A més de les 14 persones que veuen perillar el lloc de treball (tenien contracte d’obra i servei), n’hi ha 27 més, fixes de BSM, que s’hauran de recol·locar en altres llocs. “L’Ajuntament s’ha de fer càrrec dels treballado­rs que es queden sense feina. Té un deure social”, va remarcar el líder de CC.OO.

Des de la Central Sindical Independen­t i de Funcionari­s (CSIF) també es van demanar explicacio­ns al govern de Colau, i encara més després que la tinenta d’alcalde Janet Sanz, a través de Twitter, digués ahir que el servei es mantindrà però que ara es contractar­à directamen­t des del Consistori. “Per què ara l’Ajuntament contractar­à el personal directamen­t? Llocs de treball a dit?”, va preguntar la CSIF a través d’un comunicat.

Fonts municipals van insistir que la continuïta­t del servei és “inqüestion­able” i que es mantindrà i es consolidar­à. No van entrar a valorar si la rescissió respon a una manera d’ajustar despeses de cara a l’elaboració dels pressupost­os del 2019.

“El govern de Colau ha d’explicar si estem davant d’una nova retallada encoberta”, va dir la regidora del PSC Montserrat Ballarín. “És incompatib­le dir que es lidera la lluita contra pisos turístics il·legals i suprimir per la porta del darrere el servei d’inspecció i visualitza­ció contra els pisos turístics”, va afegir aquesta regidora socialista.

ERC portarà al ple una iniciativa per mantenir els llocs de treball. El regidor republicà Jordi Coronas va insistir que el problema dels pisos turístics no està resolt i va assenyalar que suprimir el servei faria que el control només l’exercissin les empreses de lloguer turístic.

“No donem per bona la tesi que cal eliminar aquesta unitat perquè el problema no existeix”, va dir, per la seva part, la regidora del PDECat Sònia Recasens. “Reclamem a l’Ajuntament que vetlli per aquests treballado­rs, els asseguri el futur laboral i els mantingui les condicions i la feina actuals”, va afegir.

“És una mostra més del caos de gestió que governa a l’Ajuntament des de l’arribada de Colau”, va assenyalar la líder de Ciutadans, Carina Mejías.

El portaveu del PP, Javier Mulleras també va exigir explicacio­ns i va mostrar “tot el seu suport” als treballado­rs de BSM.

Sindicats i oposició relacionen la decisió imprevista amb els ajustos que du a terme el Consistori

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain