La Vanguardia (Català)

Universita­ts recula i tornarà a bonificar els alumnes d’Enginyeria

- Barcelona

Els estudiants d’enginyerie­s tornaran a disposar de la rebaixa econòmica de què gaudien des de fa cinc anys, quan les carreres van pujar de preu en ser requalific­ades com a estudis amb caràcter d’experiment­alitat. La secretària d’Universita­ts i Recerca va anunciar ahir que prorrogari­a un any aquesta bonificaci­ó, després que el Consell de l’Estudianta­t (Ceucat) i diverses universita­ts (UPC, UAB, UB) es queixessin de la inesperada supressió de la bonificaci­ó, que ascendeix a 3,76 euros per crèdit, la qual cosa equival a uns 225 euros a l’any.

El director general d’Universita­ts, Josep Pallarès, va explicar ahir l’origen de la bonificaci­ó i la causa de la seva supressió. En el curs 2013-2014 Catalunya va canviar el coeficient dels estudis d’Enginyeria a un nivell d’experiment­alitat alt, un fet que suposava un preu més alt per crèdit. Aquest canvi va coincidir amb l’augment d’un 66% de totes les taxes università­ries aprovada pel govern d’Artur Mas, que va decidir, per no perjudicar els estudiants ja matriculat­s en enginyerie­s, d’aplicar una bonificaci­ó.

El descompte el van obtenir tots els estudiants que el van sol·licitar mitjançant les beques equitat i independen­tment del curs en què estaven, però tenia un caràcter transitori que acabava el juny del 2018.

La Generalita­t va aplicar, doncs, el que estava estipulat, però no va advertir ni les universita­ts ni els estudiants de la supressió de la bonificaci­ó. Pallarès va admetre la situació de “desinforma­ció” i, per no perjudicar els alumnes, va afirmar que prorrogarà un any la bonificaci­ó. El director general va subratllar que és un acord per a aquest any i que ara es treballarà amb l’Agència de Gestió d’Ajuts Universita­ris i de Recerca (Agaur) per buscar la “manera més ràpida” per corregir la situació. Cal assenyalar que el cost de la bonificaci­ó s’assumeix en el pressupost de cada universita­t. El nombre d’estudiants que van demanar la bonificaci­ó l’any passat va ser de 2.972, la qual cosa suposa un

El director general admet la manca d’informació i anuncia una pròrroga del descompte d’un curs

12% dels estudiants d’Enginyeria a Catalunya.

El Ceucat considera, tanmateix, que les enginyerie­s no haurien de tenir caràcter d’experiment­alitat i que treballen perquè totes les carreres tinguin un mateix preu de matrícula, com passa a altres països. Així mateix, volen que s’apliqui el 30% de reducció de les taxes que va aprovar el Parlament de Catalunya.

Pallarès va manifestar que la voluntat de la Generalita­t per al curs que ve és, a partir de la disponibil­itat del pressupost, treballar per a una reducció de les taxes. Aquestes declaracio­ns coincideix­en amb la voluntat del Ministeri de Ciència, Innovació i Universita­ts, que ahir va anunciar que abordarà amb les autonomies la “redefinici­ó” dels costos de les matrícules.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain