La Vanguardia (Català)

Sanitat denuncia la ‘cura’ miraculosa de l’autisme

El producte que anuncia Pàmies és perillós per a la salut

- MADRID

i Efe

El Ministeri de Sanitat ha denunciat davant la Fiscalia un producte anomenat MMS (suplement mineral miraculós, elaborat a base de clorit de sodi) que es ven i s’anuncia com “un remei” per a la curació de diferents patologies, entre les quals l’autisme.

Segons va anunciar María Luisa Carcedo al Senat, el seu departamen­t va posar en coneixemen­t de la Fiscalia una relació de fets sobre la venda i la publicitat d’aquest producte químic per si s’hagués comès algun delicte contra la salut pública.

Un informe de la directora de l’Agència Espanyola del Medicament, María Jesús Lamas, conclou que l’MMS es presenta amb “suposades propietats curatives” que “manquen totalment de base científica” i que “posa en risc la salut dels consumidor­s”, tal com evidencien els nombrosos casos de reaccions adverses, algunes de les quals greus.

Aquesta situació, segons s’assenyala a l’informe, ha provocat que diferents autoritats sanitàries hagin prohibit que es comerciali­tzi i hagin advertit als consumidor­s que el deixin d’utilitzar immediatam­ent.

Diumenge passat el grup que promou recuperaci­ons miraculose­s del trastorn autista mitjançant una dilució d’aquest producte, liderat pel curandero Josep Pàmies, va celebrar una trobada suspesa dues vegades anteriorme­nt, malgrat les advertènci­es de la Generalita­t que no podia promoure aquest producte. El Departamen­t de Salut ha obert als organitzad­ors un expedient sancionado­r per una infracció molt greu. També es va reclamar que es retiressin del web tots els testimonis a favor de l’ús d’aquest producte com a remei per a una llarga llista de malalties.

Alhora que la federació d’autisme d’Espanya i la de Catalunya, les últimes setmanes el Comitè per a la Promoció i Suport de la Dona Autista (Cepama) havia pressionat per frenar l’engany i la difusió d’aquest producte, que, asseguren, es fa servir com a lleixiu industrial, per blanquejar paper o netejar piscines. Van aconseguir aturar la celebració d’un congrés a Saragossa, però finalment es va fer a Balaguer. Carmen Molina, membre del Comitè, assegura que es tracta d’una “xarxa mundial de venda i promoció de l’MMS que funciona com una espècie d’estafa piramidal o secta sanitària”.

L’any 2010 l’Agència del Medicament ja va ordenar a través d’una alerta la retirada del mercat de tots els exemplars d’aquest producte perquè “era il·legal”, i també va advertir que ocasiona efectes adversos que poden ser greus i posen en risc la salut de les persones. El ministeri ha detallat a la Fiscalia les diverses entitats i persones que promocione­n l’ús de clorit de sodi com a remei.

La ministra Carcedo va assegurar que no es quedaria “impassible davant l’actuació de persones que facin publicitat o fomentin, sense cap evidència, l’ús de remeis per a la curació de patologies”. I va assegurar que el Govern “està preocupat i ocupat” amb aquests productes, en especial amb l’MMS pel “risc per a la vida o la salut de les persones”.

El Ministeri de Sanitat va anunciar que s’està treballant en un pla per combatre les pseudocièn­cies i que ja s’han fet les primeres reunions amb el Ministeri de Ciència. El pla inclourà mesures de sensibilit­zació, informació i propostes de canvis legislatiu­s.

En línia amb aquest futur pla i per garantir l’ús de teràpies i medicament­s eficaços i segurs, s’ha instat la Comissió Europea a modificar la directiva per la qual s’estableix un codi comunitari sobre medicament­s d’ús humà i perquè deixi de considerar els productes homeopàtic­s com a medicament­s.

 ?? MERCÈ GILI ?? Josep Pàmies amb un flascó de clorit de sodi a la seva finca de plantes medicinals, a Balaguer
MERCÈ GILI Josep Pàmies amb un flascó de clorit de sodi a la seva finca de plantes medicinals, a Balaguer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain