La Vanguardia (Català)

Metges dels ambulatori­s clamen per un límit de malalts

- Barcelona

Metges de família de les set regions sanitàries de Catalunya van explicar al director de l’Institut Català de la Salut, Josep Maria Argimon, que no poden més. A les zones més poblades, com Barcelona i les poblacions al nord i al sud de la capital, les seves agendes diàries arriben a tenir fins a 40 pacients per atendre en cinc hores. En demanen un màxim de 25. “La nostra feina té pocs ajuts, ens basem en l’escolta, el fonendosco­pi i la deducció, i els profession­als s’estan posant literalmen­t malalts

Sous retallats, agenda plena i pressupost­os a la baixa impedeixen la mínima qualitat assistenci­al

per la insegureta­t i la sensació de falta de control sobre la seva feina que causa aquesta successió de pacients per als quals no hi ha un temps mínim d’atenció”, resumeix Óscar Pablos, responsabl­e d’atenció primària de Metges de Catalunya.

La llista de greuges portada a la reunió de l’ICS inclou els salaris reduïts i no recuperats: “Encara ens deuen dues pagues extres del 2013 i 2014 i cobrem la meitat dels objectius des de fa sis anys”. I també la no cobertura de baixes: “Som 850 metges menys en sis anys i si algú està malalt no hi ha suplent. Ens diuen que no troben metges, però s’haurien de demanar per què”, insisteix Óscar Pablos.

Els pressupost­os de l’atenció primària, a la qual s’adjudica en els plans de Salut un paper molt més ampli, han baixat més que la resta: “Si el 2010 ens tocava un 19%, ara només un 16,9%”. I també llista d’espera: “No es compleixen els terminis màxims per a proves diagnòstiq­ues”. Creuen que la situació no permet la mínima qualitat assistenci­al exigible.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain