La Vanguardia (Català)

Més d’un 90% de les marques de sal que s’ingereixen contenen microplàst­ics

- Barcelona

Més d’un 90% de les marques de sal mostrejade­s a escala mundial contenen microplàst­ics. Ho indica un estudi de la Universita­t Nacional d’Incheon (Corea del Sud), i també Greenpeace a Àsia Oriental.

L’estudi, que ha estat publicat a la revista científica Environmen­tal Science & Technology, ha analitzat 39 marques de sal a escala mundial, i mostra que la contaminac­ió per plàstic és més gran en la sal marina, seguida per la sal de llac i, finalment, per la sal de roca. Només tres de les sals estudiades no contenien partícules microplàst­iques en les mostres recollides.

“Estudis recents han trobat plàstics en mariscos, vida silvestre, aigua de l’aixeta i, ara, a la sal. Els plàstics es continuen filtrant en les nostres vies fluvials i en els nostres oceans”, declara Julio Barea, responsabl­e de campanya de Greenpeace España. “Hem d’aturar la contaminac­ió plàstica en el seu origen. Per a la salut de les persones i el nostre entorn, és fonamental que les empreses redueixin la seva dependènci­a dels plàstics d’un sol ús immediatam­ent”, afegeix.

Àsia és un punt negre de la contaminac­ió mundial per plàstics. Els seus ecosisteme­s i la salut humana als mars marginals asiàtics podrien estar en més risc a causa dels microplàst­ics marítims. Les concentrac­ions més importants es van trobar a Indonèsia. Les descoberte­s apunten que la ingestió humana de microplàst­ics es deu a una sobreexpos­ició relacionad­a amb el consum, segons el professor Kim Seung-kyu, autor de l’estudi. “Per limitar la nostra exposició als microplàst­ics es requereixe­n mesures preventive­s, controlar l’abocament al medi ambient de plàstics mal gestionats i reduir els residus plàstics“, va afegir.

L’any passat investigad­ors de la Universita­t d’Alacant van publicar un estudi de les sals produïdes per salines espanyoles i van concloure que totes les sals estudiades contenen plàstic en diferents concentrac­ions. Els nivells van des de 60 fins a 280 micropartí­cules per quilo de sal, majoritàri­ament tereftalat de polietilè (PET 83,3% del total), polipropil­è (PP 6,7%) i polietilè (PE 3,3%). Del resultat de l’informe es desprèn que, amb una ingesta de sal de cinc grams diaris (recomanaci­ó de l’OMS, però que és àmpliament superada també a Espanya), cada any una persona menjaria 510 micropartí­cules plàstiques a Espanya, una quantitat a què caldria sumar centenars d’altres micropartí­cules. Per a l’extracció, les salines costaneres fan servir una tècnica antiga basada a prendre aigua de mar, que embassen en espais poc profunds abans que actuïn el sol i el vent; l’aigua s’evapora i la sal cristal·litza.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain