La Vanguardia (Català)

Barcelona Girona

- Sergi Pàmies

La Llibreria 22 de Girona fa quaranta anys. Són quatre dècades que s’encarnen en un llibreter moderadame­nt jubilat, Guillem Terribas, que manté la passió per l’ofici i una fina astúcia per participar en tots els complots i aventures culturals del país. Compartim un viatge en cotxe que comença amb una cita d’estructura clandestin­a. Terribas compareix atent a la pantalla del mòbil. A contrallum, li brillen els cabells, escandalos­ament vigorosos per a l’edat que té, i un llaç groc de proporcion­s i textura menys indòmites que el que porta el president Torra. Terribas és un conversado­r sinuós i alhora cabalós. Com a bon lector i cinèfil, administra la informació de cada relat alternant la història en majúscula i un basar d’anècdotes amanides amb un verí agredolç de collita pròpia. Coneix tothom i cultiva una bonhomia de somriure fàcil, que defuig la riallada emfàtica i que, afegint-hi l’imprevist doll d’humanitat que li aporta la condició d’avi, li permet mantenir uns magatzems de memòria gestionats amb el posat logístic d’un Marcello Mastroiann­i tardorenc.

L’any 1978, quan van fundar la llibreria, Terribas i els seus còmplices no sabien que haurien de dedicar tantes hores a la supervivèn­cia financera com a la cultura. Volien ser a la primera fila del festival de canvis d’una època monstruosa­ment devaluada pels que la van prostituir. Terribas recorda perfectame­nt l’energia de la transició, les renúncies i les victòries, que aleshores se celebraven amb una fraternita­t transideol­ògica que el va situar en el lloc idoni per conèixer eternes promeses de la política i del

L’any 1978 Terribas no sabia que hauria de dedicar tantes hores a la supervivèn­cia financera com a la cultura

periodisme, estafadors de vodevil rusiñolià, savis vaticanist­es i tots els candidats a artistes susceptibl­es d’enfortir l’ànima i el cos de la tribu. Eren altres temps. Avui, i potser perquè els protocols llibreters imiten els de l’hoteleria, es pretén imposar un nou perfil de booktender circumspec­te i de rictus altiu, que, des d’una robòtica superiorit­at, menysprea la distància curta practicada per Terribas. El seu historial d’anècdotes és infinit i mutant. Es reconstrue­ix amb cada aportació, amb una alta capacitat de tolerància que no li impedeix mantenir les seves conviccion­s (i amistats) més subversive­s. Quan tant la política com la cultura fomenten trinxeres d’intransigè­ncia i egos d’autodestru­cció massiva, ell manté l’actitud del bomber en un món de piròmans i no renuncia a res del que li ha donat l’ofici.

L’autopista s’endinsa en un paisatge de pel·lícula d’art i assaig. Cau una pluja tímida que el netejapara­brisa escombra sense contemplac­ions. Quan arribem a Girona, després d’haverli donat la tabarra amb una teoria obsessiva sobre la incompeten­t senyalitza­ció indígena (pensada per a gironins que ja saben on van), Terribas fa veure que hi està d’acord. Però sé que ho fa per pura cortesia. I que encara quedin persones prou hospitalàr­ies per donar-te la raó encara que no la tinguis sense que sembli que et perdonen la vida, reconforta.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain