La Vanguardia (Català)

Llibreries de guàrdia

Amb 23 establimen­ts oberts, la primera Nit de les Llibreries va ser tot un èxit d’assistènci­a

- Magí Camps

Qui pot negar que els llibres són una medecina? Hi ha persones que no podrien viure sense la seva dosi de lectura i, si els faltés, la seva ànima quedaria colgada per la més trista de les tristeses, la de l’esperit. Seguint la iniciativa de la Nit dels Museus –que ja ha celebrat 14 edicions– i de la vigília de Sant Jordi que se celebra a Madrid amb molt d’èxit, ara ha estat el Gremi de Llibreters de Catalunya qui s’ha afegit amb La Nit de les Llibreries a la Biennal de Pensament de Barcelona Ciutat Oberta. Ahir, doncs, les llibreries van fer guàrdia. Algunes es van limitar a no abaixar la persiana fins a les onze de la nit, com La Memòria, o La Calders: tot i que la presentaci­ó programada es va haver d’ajornar, els seus clients no van fallar a la cita, i van comprar llibres i van beure cervesa. “Si és de nit, toca festa”, va dir Isabel Sucunza, mentre que Abel Cutillas, més pragmàtic, confessava: “Estem contents... i el nostre banc, també”.

A l’altra banda del Paral·lel, La Carbonera va improvisar un concert amb Rod Leo, “perquè el duo que havia de venir no ha pogut”, declarava la llibretera Mar Redondo. Els habituals tampoc no hi van fallar i van omplir el nou local del carrer Blai. Improvisan­t, però lluitant per ser-hi.

Tot això era cap a les deu de la nit, quan s’acostava l’hora de tancar, però algunes activitats havien començat abans. Després d’assistir a la taula rodona sobre els populismes a les Cotxeres de Sants, el sotasignat va travessar el carrer de Sants i es va acostar a Barra/ Llibre, al carrer Riego, on l’exalcalde de Sant Feliu de Llobregat Ángel Merino i l’activista Arcadi Oliveres parlaven de moviments veïnals. Al meu costat, una tocatardan­a com jo anava assentint i subratllan­t les paraules dels dos veterans. Era l’alcaldessa Ada Colau, que també venia de les Cotxeres. “I ara on anirà?”, li vaig demanar. “A l’homenatge a Josep Fontana”, a La Central. Però tots dos sabíem que arribaríem a misses dites.

A la llibreria del carrer Mallorca no s’hi cabia. Un trio de jazz amenitzava la copa de vi de cloenda, mentre l’ànima de La Central, Antonio Ramírez, xerrava amb el president del Gremi d’Editors de Catalunya, Patrici Tixis. En l’acte d’homenatge a l’historiado­r Josep Fontana –traspassat aquest estiu– hi van intervenir també alguns historiado­rs, com Borja de Riquer, Jordi Maluquer de Motes i Xavier Domènech –ara retirat de la política activa–, i l’editor Gonzalo Pontón.

Atesa l’afluència de públic que hi va haver, l’èxit d’aquesta primera iniciativa nocturna, que va comptar amb la participac­ió de 23 llibreries barcelonin­es, tot fa pensar que tindrà continuïta­t. És bo que una excusa com aquesta afavoreixi que la ciutadania faci costat a aquests establimen­ts especialit­zats en fàrmacs per a l’ànima. Quid pro quo.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Domènech, Riquer, Pontón i Maluquer de Motes ahir a La Central
LLIBERT TEIXIDÓ Domènech, Riquer, Pontón i Maluquer de Motes ahir a La Central
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain