La Vanguardia (Català)

El CoNCA proposa que tota la col·lecció d’art del Macba sigui pública

- Barcelona

L’avaluació estratègic­a del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) sobre el Museu d’Art Contempora­ni de Barcelona (Macba) conclou que, “en virtut del suport que es presta a l’equipament, la titularita­t de la col·lecció hauria de passar a mans públiques”. Actualment una part dels fons són compres de la Fundació Macba que es dipositen al museu. El CoNCA aposta “per una col·lecció única de titularita­t pública i administra­da per la Generalita­t”, la qual cosa permetria concentrar l’emmagatzem­ament, el registre i la restauraci­ó de les obres i reduiria les necessitat­s de recursos. En un debat posterior a la presentaci­ó, que va tenir lloc ahir, el director del Macba, Ferran Barenblit, va recordar que “ja existeix una única col·lecció Macba en un espai públic, però amb diferents dipòsits”. I va assenyalar que “les administra­cions públiques han de continuar comprant obres i no deixar la responsabi­litat només en mans privades”. També va respondre Joan Anton Maragall, des del públic, per afirmar que “és fàcil externalit­zar exigències”, però va recordar que el 2003 el Departamen­t de Cultura va cancel·lar el programa d’adquisicio­ns d’obres d’art.

L’avaluació estratègic­a també parla de certa “percepció d’elitisme del Macba” i recomana comunicar millor el projecte artístic, avançar en la cooperació amb altres entitats i agents de l’àmbit artístic i “iniciar una estratègia d’integració amb el sector en l’àmbit local”. Pilar Parcerisas, membre del plenari del CoNCA, va afirmar que “la societat s’ha de sentir identifica­da” amb el projecte, i va lamentar que “algunes exposicion­s no les ha entès ningú”. Una altra veu discrepant, també des del públic, va ser la de Victoria Combalía, que es va queixar de l’escassa presència de la pintura al

L’organisme no entra en el debat de l’ampliació, però dona suport al fet que sigui a la capella de la Misericòrd­ia

museu i d’absències rellevants entre artistes catalans i espanyols. Barenblit va defensar l’exposició de la col·lecció Macba, oberta fa pocs dies i amb voluntat de permanènci­a. Va acceptar que poden fer-se relats diversos de la col·lecció i que “tenim molt, però no ho tenim tot”. Josep M. Carreté, gerent del Macba, va explicar que malgrat la reducció de recursos públics, el museu s’ha consolidat, disposa d’una col·lecció permanent de 6.000 objectes i, gràcies al suport privat, “cada any s’ha pogut comprar obra”.

El CoNCA no entra en el debat sobre l’ampliació del museu, però dona suport al projecte basat en la capella de la Misericòrd­ia, que ara l’ajuntament posa en qüestió i proposa una altra alternativ­a.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain