La Vanguardia (Català)

Bernstein a la platja

La hilarant ‘Candide’ triomfa al Liceu malgrat ser semiesceni­ficada

- Maricel Chavarría Barcelona

Leonard Bernstein deia que la seva opereta còmica Candide, creada el 1956 sobre la novel·la que Voltaire havia escrit dos segles abans, estava concebuda com una mena de carta d’amor personal a la música europea. Les aventures de l’heroi Candide per mig món a través de les quals Voltaire inculca –de manera un xic desordenad­a– tota la seva filosofia, són, en mans de Bernstein, una festa de l’humor i dels sentits, una tela en què el gran compositor i director novaiorquè­s aboca la seva mirada poètica sobre aquesta sàtira humanista. Això sí, el llibret de Hugh Wheeler es converteix, per moments, en un autèntic galimaties. D’aquí que l’opció semiesceni­ficada que ahir va proposar el Liceu –dissabte, segona i última funció– sigui en part un encert. Sobretot perquè disposava d’un narrador com Jordi Boixaderas, que, per cert, va lluir impostació quan el micro va fallar a l’inici del segon acte.

Qui no es consola és perquè no vol, especialme­nt quan ara mateix al Teatro Real s’anuncia una òpera de nou encuny amb muntatge de Peter Sellars! En qualsevol cas, el públic del Liceu ahir s’ho va passar d’allò més bé. Aquest Bernstein pur que anuncia en alguns passatges Lisboa o la inquisició espanyola, tots dos es retroben en un París de violadors adinerats on Cunégonde es prostituei­x. Hi ha més escenaris, absurdes destruccio­ns i assassinat­s, però, i Eldorado en un campament jesuïta... Més rialles! Els personatge­s passen per Cadis com podrien haver passat per les platges de Barcelona. Bernstein on the beach.

La Simfònica i el Cor del Liceu dirigits pel mestre John DeMain abracen amb gust aquesta partitura, que s’ha convertit en símbol del preciós sincretism­e que caracterit­za la música dels Estats Units i la de Bernstein en particular. El pastitx és una opció: s’escolta una coral, un tango, un vals; fins i tot una gavota. I, per descomptat, l’estil de Broadway al temps que Cunégonde crida a la Reina de la Nit en el famós Glitter and be gay. Un còctel rutilant, un calidoscop­i hilarant que també defensen, rotunds, Kevin Burdette, la belcantist­a Doris Soffel, el veterà Chris Merritt o Josep-Ramon Olivé i Inés Moraleda. Rialles, sí, i cinc minuts d’aplaudimen­ts finals.

El públic brinda cinc minuts d’aplaudimen­ts a aquest calidoscop­i que mostra el sincretism­e de Bernstein

 ?? ANTONI BOFILL ?? El tenor Paul Appleby i la soprano Meghan Picerno ahir al Liceu
ANTONI BOFILL El tenor Paul Appleby i la soprano Meghan Picerno ahir al Liceu
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain