La Vanguardia (Català)

La crisi europea i el xoc amb Orient esclaten al Lliure

- Barcelona

Van aconseguir un èxit ressonant al festival Fringe d’Edimburg i ara van de gira pel món amb el seu teatre molt físic i molt polític. Per Suècia, Alemanya, el Brasil, Bòsnia o Irlanda. I ara per Espanya: des d’avui i fins diumenge Nasi Voutsas i Bertrand Lesca desembarqu­en al Teatre Lliure de Gràcia, i el 16 i 17 de novembre ho faran al teatre de La Abadía de Madrid dins del Festival de Tardor. En tots dos presenten els seus dos primers treballs, Eurohouse i Palmyra, dues reflexions escèniques sobre el món contempora­ni, sobre el poder i l’abús del poder, tan simples com hàbils i poderoses. Perquè el públic s’identifica inevitable­ment amb un dels dos personatge­s que encarnen: a Eurohouse, Voutsas, britànic i grec, és clarament Grècia, la Grècia massacrada durant la crisi del 2007, i Lesca, francès, és la UE alemanya; a Palmyra, la ciutat siriana de l’antiguitat destruïda parcialmen­t per l’EI, Voutsas és Orient, Lesca Occident... i no queda clar on és la civilitzac­ió.

Tot explicat amb un escenari nu, una activitat imparable, humor, un portàtil des del qual punxen la música i alguns objectes, diu Lesca, que es perceben com a perillosos. Una escala molt alta, uns plats fràgils, unes boletes que poden fer caure... i un martell. “A Palmyra estàvem interessat­s en la idea de civilitzac­ió i què significa per als occidental­s. Quan veiem les imatges de la destrucció de Palmira als mitjans, quedem consternat­s. Per què? Què diu això de nosaltres? És un debat sobre què és ser bàrbar”, explica Lesca. A Eurohouse parlen de la crisi grega, que, diu, és parlar d’Europa, del neoliberal­isme, del que va passar en la crisi financera... Molta confusió a partir de la qual ells, expliquen, volen experiment­ar a l’escenari no a través de fets, sinó d’una manera directa, emocional, extraient sentit del que passa, involucran­t-hi l’audiència, deixant espai per a la catarsi i començant des de visions de vegades oposades a les opinions que s’esperen.

Eurohouse i Palmyra es complement­aran

Lesca i Voutsas van triomfar a Edimburg amb la seva potent barreja de teatre físic i polític

amb One, que parla de la polaritzac­ió actual a esquerra i dreta, per formar una “trilogia involuntàr­ia sobre el poder i l’abús de poder, la manipulaci­ó i la política de la revenja”. Es tracta d’una trilogia que vol implicar el públic en els temes que tracten per “fer que s’adonin que tenen una responsabi­litat, que en són part, d’això, perquè som part de la UE o dels governs que llancen bombes a l’Orient Mitjà”.

 ?? ALEX BRENNER ?? Nasi Voutsas i Bertrand Lesca a Palmyra, avui al Lliure
ALEX BRENNER Nasi Voutsas i Bertrand Lesca a Palmyra, avui al Lliure

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain