La Vanguardia (Català)

La radioteràp­ia ofereix unes taxes de guariment del càncer de mama superiors al 90%

El Dia Mundial contra el Càncer de Mama, que se celebra avui, 19 d'octubre, és una oportunita­t excel·lent per conèixer els avenços que la radioteràp­ia ofereix per tractar el tipus de tumor més prevalent entre la població femenina.

-

La IMRT permet atacar el tumor sense castigar ni els teixits sans que l'envolten ni tampoc la pell

La braquiterà­pia de mama està especialme­nt indicada en dones en què el marge de resecció al voltant del tumor és inferior a un centímetre

Actualment, com explica el Dr. Benjamí Guix, director de l'Institut IMOR de Barcelona, un dels centres de referència en el camp de la radioteràp­ia oncològica, les diferents tècniques de radioteràp­ia ofereixen unes taxes de curació del càncer de mama que se situen per sobre del 90%. “Per aconseguir-les -explicacal triar la tècnica que s'adapti millor a cada cas, a cada pacient i a les caracterís­tiques de cada tumor, però també cal recórrer a les tècniques de diagnòstic adequades. La prevenció i la detecció precoç són fonamental­s per a l'èxit del tractament”.

Radioteràp­ia al quiròfan

Una de les tècniques que ofereixen millor resultat és la radioteràp­ia intraopera­tòria, que es practica en el mateix acte quirúrgic en el qual s'extreu el tumor de la mama. “Es tracta d'una tècnica especialme­nt indicada per a pacients de fins a 45-50 anys amb tumors petits (menys d'un centímetre de diàmetre) i sense afectació del gangli axil·lar. Consisteix a aprofitar la intervenci­ó d'extirpació del tumor per irradiar en una sola sessió tota la dosi que necessita la pacient, cosa que preserva els teixits sans i fa innecessàr­ia qualsevol radioteràp­ia posterior”,

La radioteràp­ia intraopera­tòria, que es practica en el mateix acte quirúrgic en el qual s'extreu el tumor de la mama

explica el Dr. Guix. La radioteràp­ia intraopera­tòria s'aplica en un grup de pacients molt selecciona­t, en les quals el tumor es troba en un estat inicial, i els seus resultats han demostrat que són molt satisfacto­ris.

Tumors de dimensions majors

A l'altre extrem hi ha les pacients que tenen un tumor més gros (de 4 a 5 centímetre­s). En aquests casos, el tractament habitual, fins no fa gaire, era la mastectomi­a, però avui en dia és possible abordar aquestes situacions mitjançant altres vies menys traumàtiqu­es. “L'opció que tenim avui en aquest tipus de tumors és el tractament neoadjuvan­t que es fa abans de la cirurgia. Es tracta d'utilitzar fàrmacs o quimioterà­pia que ajuden a reduir notablemen­t la mida del tumor per facilitar després l'operació i posteriorm­ent tractar la mama mitjançant radioteràp­ia externa. D'aquesta manera, aconseguim uns resultats clínics i estètics excel·lents”, explica Guix.

I en els casos intermedis?

Si bé hem vist les opcions disponible­s per tractar els tumors petits i els grossos, el major percentatg­e de casos (aproximada­ment dues terceres parts dels càncers de mama) se situen en un terme mitjà. En aquests casos, els avenços de la radioteràp­ia han permès millorar el tractament i fer-lo més còmode per a les pacients. “Fa uns anys -explica el Dr. Guix- les sessions de radioteràp­ia s'aplicaven durant un termini de 6 a 7 setmanes. L'evolució dels equips que fem servir avui fa que disposem d'aparells més precisos i que permeten incrementa­r la dosi necessària, de manera que irradiem el mateix però pràcticame­nt en la meitat de temps. El més habitual és completar la radioteràp­ia en tres setmanes i mitja. I fer-ho, a més, amb totes les garanties perquè la dona se senti més còmoda i gairebé sense efectes secundaris”.

La IMRT i la braquiterà­pia de mama

En aquest context s'emmarquen dues tècniques que guanyen terreny últimament. La primera es coneix com IMRT (radioteràp­ia de intensitat modulada), i s'utilitza sobretot a la mama esquerra, a fi d’evitar irradiar el cor, especialme­nt en els casos en què cal utilitzar quimioterà­pia, que té un cert efecte cardiotòxi­c. La IMRT permet atacar el tumor sense castigar ni els teixits sans que l'envolten ni tampoc la pell.

La segona tècnica és la braquiterà­pia de mama, que permet aplicar de manera directa la radiació en el llit quirúrgic i que està especialme­nt indicada en dones en què el marge de resecció al voltant del tumor és inferior a un centímetre. “S'ha demostrat que aquesta tècnica ofereix unes altes taxes de supervivèn­cia i que les recaigudes són una cosa excepciona­l”, explica el Dr. Guix.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain