La Vanguardia (Català)

Les pacients amb càncer de mama busquen tractament­s que mantinguin la seva feminitat

El factor psicològic és un punt molt important que cal treballar amb les pacients amb càncer de mama durant tot el procés

-

Els nous tractament­s han aconseguit elevar la taxa de supervivèn­cia per sobre del 84%

El 2018, a Espanya s’han diagnostic­at més de 32.000 nous casos de càncer de mama. Aquesta xifra el situa com el de més incidència en la població femenina. Des del 2012 fins al 2018, el nombre de dones que han patit la malaltia ha crescut un 30%.

Els nous tractament­s han aconseguit elevar la taxades u pervivènci­a per sobre del 84%. Així i tot, els canvis físics derivats dels tractament­s, especialme­nt la mastectomi­a, deixen una empremta psicològic­a important en la pacient. Per això adquireixe­n tanta importànci­a els tractament­sde reconstruc­ció mamària.

El doctor Joaquim Muñoz, especialis­ta en cirurgia oncològica i reconstruc­ció mamària de Clínica Diagonal (Esplugues de Llobregat), explica el gran pes que té el factor psicològic durant la recuperaci­ó. Tal com afirmen ell i el seu equip, la superació de la malaltia implica estar lliure de qualsevol rastre, tant físic com psicològic.

Des de fa més de set anys, el seu equip ofereix un abordatge integral del tractament quirúrgic del càncer de mama. “La tècnica és pionera en la reconstruc­ció mamària mínimament invasiva assistida per endoscòpia i s’ha publicat a Plastic Reconstruc­tive

Surgery, la revista referent de cirurgia estètica d’àmbit mundial”, comenta. És la primera tècnica descrita que reconstrue­ix en un sol temps la totalitat de la mama enforma, volum i el complex aureola mugró. Tot això en la mateixa cirurgia d’ extirpació del càncer.

La reconstruc­ció restaura el volum i la forma de la mama, per això s’obté de manera endoscòpic­a el múscul dorsal ample. El que és innovador, explica el doctor Muñoz, és que “fent-ho per mitjà d’una endoscòpia aconseguim reduir molt les cicatrius a l’esquena de la pacient”. És important destacar que en la mateixa intervenci­ó se simetritze­n ambdues mames.

L’aplicació de l’endoscòpia permet, de la mateixa manera, reconstrui­r totalment la mama mastectomi­tzada gairebé sense deixar cicatrius, reduint els temps de recuperaci­ó i obtenint més bons resultats en termes estètics. Per a la pacient, els beneficis psicològic­s són notables, ja que començarà el tractament sense seqüeles estètiques. A més, els temps de recuperaci­ó són menors, així que podrà començar el tractament molt abans.

A la consulta de Joaquim Muñoz arriben molts tipus de pacients, en la majoria dels casos buscant un tractament de reconstruc­ció mamària que faci tot el procés en una única intervenci­ó. “Examinem cada cas de manera individual. A partir d’aquí, oferim a cada dona el tractament òptim, entre les tècniques quirúrgiqu­es d’excel·lència que desenvolup­a el nostre equip: tècnic a DIEP, reconstruc­ció mínim ament invasiva i, per descomptat, reconstruc­cions de defectes parcials, com la mastectomi­a, tècnica de la qual som referents a escalanaci­onal”.

Quines solucions tenen les dones que ja han estat mastectomi­tzades? En moltes ocasions, les dones que se sotmeten a tractament­s oncològics són mastectomi­tzades, perquè en el seu moment no van tenir l’oportunita­t de sotmetre’s a una reconstruc­ció. Amb tot, és possible solucionar els defectes a la mama per mitjà del teixit de la pacient o amb la combinació d’implants amb teixit de la pacient. L’equip estudiarà el seu cas i li proposarà lamillorop­ció.

Laconfianç­a, clau

“La nostra filosofia és que no tractem càncers de mama, sinó dones amb càncer de mama, i des d’aquesta afirmació orientem la nostra feina fent que la dona no es vegi en cap moment sense mama, ni amb grans cicatrius o amputada”, sintetitza el doctor. El seu equip entén la cirurgia del càncer de mama com un tot i la pacient com adona. Cal tenir present que, malgrat que cada any augmenta el nombre de casos diagnostic­ats, també ho fa la supervivèn­cia global de les pacients amb càncer de mama. “Això és gràcies a un diagnòstic més ràpid i millor, i a uns tractament­s mèdics cada vegada més selectius i específics. És per tot això queca l tenir molt presents els aspectes afectius i emocionals­dela malaltia ”, detalla l’ especialis­ta.

Per a l’equip del doctor Muñoz –que porta a terme totes les intervenci­ons a la Clínica Diagonal–, el procés de recuperaci­ó comença molt abans de la intervenci­ó. La confiança i la companyia durant un tractament de càncer de mama és fonamental; per això, l’equip del doctor s’encarrega que la pacient comprengui cadascuna del esparts del procés.

“La filosofia del nostre equip mèdic se centra a fer que la pacient se senti segura i que cregui al 100% en la seva recuperaci­ó. És fonamental la confiança dipositada en el cirurgià i en tot l’equip. L’experiènci­a de les nostres pacients és el millor exemple de la importànci­a que té en el resultat final el tracte proper i l’abordatge integral ”, resumeix.

MÉS INFORMACIÓ

Clínica Diagonal Carrer de Sant Mateu, 26 Esplugues de Llobregat Tel. 932 05 32 13

www.clinicadia­gonal.com

 ??  ?? El Dr. Joaquim Muñoz i el seu equip de Clínica Diagonal
El Dr. Joaquim Muñoz i el seu equip de Clínica Diagonal
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain