La Vanguardia (Català)

El nou Messi del braçal

Com a capità l’argentí es mostra comunicati­u i responsabl­e, i dona la cara

- CARLES RUIPÉREZ Barcelona

Dimarts es van complir 14 anys del debut oficial de Leo Messi amb el Barça. Aquest estiu el crac argentí, que té 31 anys, quatre Champions i cinc Pilotes d’Or, va ser ascendit a capità de l’equip després de la sortida d’Iniesta i el braçal ha variat el seu comportame­nt al vestidor. El mateix Messi considera que és el que li correspon per pes a la plantilla. El deu, fins i tot quan jugava amb el 30, sempre va ser referent a la gespa i demanava la pilota. Ara s’esforça per liderar el Barcelona, també entre bastidors. Respectat i admirat per tots pels seus èxits –amb 33 títols ja és l’home rècord del club–, no vol fallar com a capità.

El braçal ha fet sorgir un Messi nou. D’extrem dret va passar a fals nou, amb Luis Enrique va acceptar tornar a la banda com a punt de partida i ara baixa a rebre per triar la jugada i marcar el ritme. L’última evolució del futbolista té a veure amb el seu caràcter: ha acceptat que li toca estar més exposat que mai.

Durant anys, Messi va fer tot el possible per passar desaperceb­ut de portes endins. Primer va ser Ronaldinho qui el va apadrinar; després van arribar Pinto, Piqué i Cesc; Mascherano li va fer molt de confident, i a l’última etapa és Luis Suárez, veí i amic, qui no se separa d’ell.

En tot aquest temps, Messi ho observava tot. Veia Puyol sempre ser el primer en tot, predicant amb l’exemple; com Xavi cohesionav­a el grup, i es va fixar en la correcció d’Iniesta. Ells van ser els seus mestres, de qui va heretar el braçal de la senyera, i per això els va esmentar en el seu discurs del Gamper.

Messi no fa res perquè sí. Tot té la seva raó de ser. Des que es va incorporar a la pretempora­da, a la ciutat esportiva han apreciat i s’han sorprès per un agradable canvi d’actitud. L’argentí, abans còmode en un cercle de confort, és més comunicati­u al vestidor. No fa distincion­s i vol tothom ficat i motivat.

I això no només inclou els seus companys, sinó que també es preocupa per tots els empleats del club que treballen al voltant del primer equip barcelonis­ta.

Messi no serà mai un showman com Maradona, però cal recordar que fa vuit anys que els dos grans genis del futbol argentí no coincideix­en, des que el Pelusa va ser destituït de l’albicelest­e . I Leo ha madurat molt des del 2010. Ha estat pare tres vegades i esportivam­ent ha demostrat una capacitat per entendre el joc i l’esport que no tenia quan era jove i explosiu. Ara ha après a descansar.

S’ha agafat un descans amb l’Argentina, amb la qual ha perdut quatre finals, aprofitant que no hi ha partits oficials ni selecciona­dor. Caldrà veure què passa quan

s’aclareixi el projecte de l’albicelest­e. Mentrestan­t ja s’ha estalviat dos viatges llargs i en aquesta última aturada ha preferit descansar a la Cerdanya amb tota la família.

Sense el desgast de la selecció, juga menys i rendeix igual que

sempre. Messi de moment ha acumulat 935 minuts (11 gols). Res a veure amb altres anys. Sense anar més lluny, el 2017 va haver de carregar amb la pressió d’haver de classifica­r l’Argentina per a Rússia en aquell dramàtic partit

a Quito amb un hat-trick. Al seu país ja era habitual que Leo es prodigués als mitjans. Aquí no passava tant, i triava amb comptagote­s les aparicions. Això, com a capità, també ha començat a canviar. Entén que ha de donar la cara, en la salut i en la malaltia, com es va veure després de l’empat contra l’Athletic al Camp Nou. “Tenim plantilla i jugadors per no dependre de ningú”, va dir mostrant la confiança en els seus companys, ja que aquell dia li va tocar descansar. A Wembley va sortir i es va corregir a si mateix: “La Champions és especial, és la cirereta del pastís per a tothom. Però no deixarem de banda cap competició. També lluitarem per la Lliga i la Copa”. Messi marca el camí. Dins del camp i també a fora.

ABANS NO S’HI FICAVA Respectat i admirat pel seu futbol al camp, ara vol ser referent també dins del vestidor DE NEN A HOME Amb el coneixemen­t dels 14 anys al primer equip, el crac ha sorprès per la seva maduresa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain