La Vanguardia (Català)

Espanya inicia el camí per consolidar-se al Mundial

- Redacció

Espanya, el país amfitrió i històricam­ent bressol de pilotaris, apareixia com una de les grans favorites en gairebé totes les travesses del Mundial de pilota de Barcelona. Els pronòstics van començar a fer-se realitat ahir. La sessió matinal de la quarta jornada del torneig va certificar el passi a semifinals de la selecció espanyola masculina i de la femenina de frontennis, una de les 14 competicio­ns oficials i dels 160 partits de la cita de la capital catalana.

Ara bé, Espanya no és l’única potència en aquest esport. Cuba va patir un duríssim correctiu davant Espanya en la modalitat de mà individual en frontó (10-2 i 10-2), amb un jove cubà que va cridar l’atenció d’un comentaris­ta (“els seus pantalons semblen de pintor, blancs”). El botxí de Cuba, el navarrès Alberto Ongay, tindrà molta més feina a la final amb un rival que fa por, el mexicà David Álvarez Murillo, que va derrotar sense dificultat­s el representa­nt de França i que va veure com centenars de veus corejaven en honor seu, als frontons olímpics de la Vall d’Hebron, la popular cançó Cielito lindo. En mà frontó per parelles la dupla espanyola també va obtenir el passi a la final, on l’espera França.

No serà l’únic França-Espanya que arribarà a una final. Aquests també seran els països que es disputaran la victòria en la modalitat de paleta de cuir per parelles (de nou, el davanter i el defensa espanyols van superar els representa­nts cubans amb un altre contundent 2-0).

A la Federació Internacio­nal de Pilota Basca, que organitza el Mundial, no li sobren adjectius. Des del primer dia ha cridat l’atenció que els jugadors de seleccions com ara la dels Estats Units o la de França parlin entre ells en eusquera. La paternitat del País Basc i dels seus fills repartits pel món és indiscutib­le, com delaten fins i tot els nom dels jugadors. Un dels argentins que va jugar ahir al recinte olímpic de la Vall d’Hebron té un indissimul­at accent de Buenos Aires, però es diu Joseba Bilbao.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain