La Vanguardia (Català)

El Circuit de referència

Montmeló acollirà en exclusiva els vuit dies de test d’F-1 del 2019

- TONI LÓPEZ JORDÀ Barcelona

Per cinquè any consecutiu, la pretempora­da d’F-1 es desenvolup­arà completame­nt al Circuit de Barcelona-Catalunya, segons han comunicat les escuderies als responsabl­es del traçat català. El curs 2019 engegarà a la pista de Montmeló el 18 de febrer, amb dues setmanes (vuit dies) d’assajos: del 18 al 21 de febrer i del 26 de febrer a l’1 de març. D’aquesta manera, el de Barcelona torna a ser el circuit de referència dels equips d’F-1, que el prefereixe­n a Bahrain i Jerez per posar a punt els seus monoplaces.

Ni la calor de l’emirat del golf Pèrsic –descartat per la carestia del desplaçame­nt– ni l’oferiment de Jerez –un traçat de petites dimensions i que no forma part del calendari– no han desbancat el Circuit, que continua sent el més ben valorat pels equips per provar els nous bòlids. D’una banda, la combinació de revolts lents i ràpids, que serveixen per avaluar els cotxes en condicions similars a les d’altres pistes (es diu que quan un cotxe va bé a Barcelona es pot adaptar bé a qualsevol traçat), i la qualitat de l’asfalt –ni lliscant ni abrasiu–, renovat aquest any. De l’altra, l’abundant oferta hotelera, gastronòmi­ca i lúdica de Barcelona i el Vallès Oriental.

En altres temporades, els equips –que són els qui organitzen els tests de pretempora­da, no la FIA ni Liberty Media– optaven per repartir els assajos en dues destinacio­ns, però ho van descartar pels inconvenie­nts logístics i la carestia del transport.

La visita de l’F-1 al febrer durant vuit dies suposa, a més a més, una injecció econòmica per a Barcelona i la seva àrea d’influència, gràcies a la dinamitzac­ió del sector serveis (transports, restauraci­ó, hoteleria, lleure). Per exemple, aquestes dues setmanes, els hotels vallesans més propers al Circuit registren una ocupació d’un 100%, un fet que els suposa un 12% de la facturació anual.

També se’n beneficien col·lectius desfavorit­s. Aquest any es van recollir 1.000 kg d’aliments dels equips, que es van donar íntegramen­t. A més a més, 25 centres especials i 1.200 alumnes de centres escolars van visitar la instal·lació.

Negociació per a la renovació L’anunci del retorn dels tests hivernals d’F-1 coincideix amb la pròxima obertura de les negociacio­ns del Circuit amb Liberty Media per prorrogar el contracte, que venç el 2019. La voluntat de les dues parts és ampliar el conveni perquè el Gran Circ continuï a Barcelona “per un llarg termini”, segons Chase Carey, director executiu i president de l’F-1. De tota manera, el Circuit pretén millorar les condicions econòmique­s del cànon (al voltant de 20 milions d’euros, que avala la Generalita­t per assegurar el cobrament a Liberty Media).

 ?? JOSEP LAGO / AFP ?? Fernando Alonso a Montmeló
JOSEP LAGO / AFP Fernando Alonso a Montmeló

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain