La Vanguardia (Català)

Una passejada amb ‘l’oncle’ Ken

- TONI LÓPEZ JORDÀ Montblanc A l’altra oficina

Auna proposta com aquesta no se li podia dir que no. Però, i que sí? –Toni, volíem proposar-te un codrive [fer de copilot] de Ken Block al Ford Fiesta RS WRC amb què correrà el ral·li Catalunya. Només per a un grup molt reduït de periodiste­s, perquè pugueu explicar l’experiènci­a de com condueix un pilot de WRC. Comptem amb tu? –planteja Rosa a l’altra banda del fil. –... Aquestes ofertes val més no pensar-se-les gaire. Per no penedir-se’n. En tot cas, qui té l’ocasió que l’agafi: un no es passeja cada dia amb una bèstia del pilotatge com Ken Block.

Que qui és Ken Block? Només cal mirar alguna de les seves Gymkhana (ja n’ha fet 10 edicions), els vídeos d’acrobàcies amb cotxe que acumulen milions de visualitza­cions a Youtube, per ferse una idea de què fa aquest home. Block, pilot californià de 50 anys, amb panxeta i aspecte d’acabar-se de despertar de la migdiada, és un crac al volant. Ha competit en ral·lis, en els X-Games, en ral·licròs, i ara torna al Mundial de ral·lis WRC en una sola prova, el RallyRACC Catalunya, la setmana que ve (del 25 al 28 d’octubre) amb el triplet oficial de Ford, els Ogier, Evans i Suninen. Per provar el cotxe cada equip disposa d’uns dies de test per carreteres de la demarcació de Tarragona –mai per trams del recorregut– tallades al trànsit i amb autoritzac­ió i supervisió dels Mossos. M-Sport, l’estructura de l’equip Ford, ha escollit una comarcal de muntanya, la TV-7042, que va de Montblanc a Rojalons (Conca de Barberà), a les muntanyes de Prades. Un tram de 3,5 km d’asfalt selecciona­t per la seva similitud, en els tipus de revolts i en el paviment, als trams que trobaran al ral·li Catalunya.

Primer avís a navegants: el participan­t en l’experiènci­a ha d’emplenar una descàrrega de responsabi­litat en què s’adverteix que el motorsport és perillós i que pot causar ferides i fins i tot la mort. Per si no ets prou conscient d’on et fiques. A més a més, et demanen que al costat de la signatura designis una persona i un telèfon de contacte “in case of emergency”. La sorpresa que es pot endur la meva dona...

Després del tràmit burocràtic apareix el monstre rugint. Segon avís: el Ford Fiesta RS WRC, el mateix que pilota el campió del món, impression­a només de veure’l, i més quan el sents, amb els 380 CV i un parell de motors de 450 Nm. Una bèstia en mans d’un salvatge, un hoonigan –com Block es defineix–. És a dir: “Persona que porta un vehicle de motor de manera agressiva i poc ortodoxa, consistent a derrapar, cremar llantes, fer dònuts, com també dur a terme actes d’automobili­sme aeronàutic”. Això és volar? No ho provarà pas, oi?

–La teva primera vegada en un cotxe d’aquests? –trenca el gel Block amb el seu nou copilot.

–En un WRC, sí. També vaig pujar en un ral·licròs amb Timmy Hansen... (Millor obviar els codrives en circuits amb Alonso, De la Rosa, Petrov, Rosberg i altres pilots en superespor­tius... que potser l’home es pica). –Are you ready? Comença el passeig. L’acceleraci­ó inicial t’esclafa contra el seient, en què el copilot va literalmen­t encaixat, lligat com un botifarró, amb un cinturó de quatre ancoratges. Block comença a pujar marxes, brrmm, brrmm, una altra més. Quarta. Cada canvi de velocitat és un cop a la boca de l’estómac. Arriba el primer revolt, que talla per l’àpex interior, sense importar que estigui decorat per una paret de roques. Hi passa fregant. I continua pujant per la TV7042 embolcalla­t per un rugit embogit, sense immutar-se pels revolts que li surten al pas. Angles tancats en pujada, revolts cecs, paelles, forquilles –“I love the hairpins”, diu–, en què s’adorna derrapant, l’especialit­at de la casa. A una velocitat endimoniad­a per a una carretera on els mortals no poden circular a més de 50 km/h, amb successió de corbes perilloses a esquerra i dreta, arriba a assolir els 160 km/h en sisena... Però el més al·lucinant no és només la sensació de velocitat impossible d’emular per a un civil. És la perícia per frenar en l’últim sospir, rectificar, derrapar, salvar la col·lisió... per esgarrapar unes dècimes al crono.

Por? Qui ha dit por? Un comença pensant ‘Va, deixa’t anar, estàs en mans d’un profession­al’, però quan observes que no frena, que anem de cap al penya-segat, que clava el pedal en l’últim pam d’asfalt, el Ford li culeja, rectifica i torna el cotxe a la via, t’adones que estàs hiperventi­lant i a ell només li falta treure el colze per la finestra. I et preguntes, per un instant, si l’aficionat que està gravant un vídeo pujat al talús serà l’última persona que et vegi amb vida...

–T’estàs divertint? Què fa més por, això o pujar-se en un ral·licròs?

–Sens dubte, això. Però per tu sembla bufar i fer ampolles. És més fàcil que una Gymkhana?

–No! És més difícil; en les Gymkhana hi ha molta diversió. Això del WRC és pilotar al límit, anar a tota velocitat, amb arbres, amb roques, amb penya-segats. És un gran repte, per a mi –diu Block en una aturada per agafar aire en completar el tram d’anada, després de canviar el sentit amb un dònut en 3 metres d’asfalt.

Queden els 3,5 quilòmetre­s de tornada, en baixada. De bojos. Tot i que Block assegura que no va al màxim. “Com que no tinc el meu copilot [l’italià Alex Gelsomino], i alguns revolts no me’ls conec, dubto una mica”. Encara rai.

Ni Dragon Khan, ni Red Force, ni pònting. Per deixar anar adrenalina, una passejadet­a amb l’oncle Ken.

“Comences pensant ‘va, deixa’t anar’, però en veure que no frena t’adones que estàs hiperventi­lant”

‘La Vanguardia’ fa de copilot de Ken Block en els tests

del Ford Fiesta RS per carreteres de Montblanc per preparar el RallyRACC Catalunya, del 25 al 28

 ?? PERE NUBIOLA / JAS INFO SERVICE ?? Ken Block amb aquest redactor de copilot moments abans de sortir a fer el tram de 3,5 quilòmetre­s per la rodalia deMontblan­c
PERE NUBIOLA / JAS INFO SERVICE Ken Block amb aquest redactor de copilot moments abans de sortir a fer el tram de 3,5 quilòmetre­s per la rodalia deMontblan­c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain