La Vanguardia (Català)

DUES GRANS VIES PER RECLAMAR

-

La decisió del Tribunal Suprem obre la porta a una nova allau de reclamacio­ns judicials a la banca. La patronal bancària, AEB, va destacar que les entitats financeres “a partir d’aquesta sentència compliran amb el nou criteri establert pel Tribunal Suprem”, però va reclamar “més gran seguretat jurídica i unes regles clares i predictibl­es per al mercat hipotecari” als poders públics.

Quants diners suposa?

El tipus de l’impost d’actes jurídics documentat­s (AJD) és de titularita­t autonòmica i el seu tipus oscil·la entre el 0,4% i l’1,5%, en funció de les diferents autonomies.

A Catalunya, on el tipus de l’AJD és de l’1,5%, per a una hipoteca mitjana de 190.000 euros l’impost és d’uns 2.900 euros.

Qui pot reclamar?

Alguns bufets consultats van destacar que poden reclamar tots els titulars d’hipoteques vives, tant famílies com empreses. Els advocats de la banca, tot i això, defensen que és “una aberració jurídica” reclamar al banc que pagui l’impost d’uns anys en què no era subjecte passiu. Tots coincideix­en que els qui vagin a firmar una hipoteca poden demanar al seu banc que apliqui la sentència i no

pagar l’impost. Però els qui els hagin pagat, si desitgen recuperar els diners, hauran de reclamar.

Reclamació administra­tiva per a les hipoteques més recents. Gestha, el sindicat de Tècnics del Ministeri d’Hisenda, va destacar que els qui van firmar la seva hipoteca fa menys de 4 anys poden reclamar la devolució a la Hisenda de la seva comunitat autònoma, la que recapta l’impost, demanant la devolució de l’ingrés indegut més els interessos de demora. La sentència, assenyala Gestha, no perjudicar­à les autonomies, perquè podran reclamar l’AJD

a les entitats financeres. Advocats de la banca van avançar ahir que s’hi oposaran en els tribunals.

Per als altres, la via judicial.

El pagament de l’AJD, tanmateix, prescriu als quatre anys, per la qual cosa els afectats amb hipoteques més antigues no poden seguir la via de reclamació administra­tiva, sinó que hauran de reclamar la quantitat pagada al banc i si aquest s’hi nega –com ha fet fins ara en altres devolucion­s– en un termini de dos mesos podrà anar als tribunals. Per a Gestha, el dret a reclamar no prescriu, ja que s’ha anul·lat l’article legal que obligava els hipotecats a pagar l’impost. Els bufets especialit­zats en reclamacio­ns destaquen que amb els impostos es podran reclamar les despeses administra­tives de registre, notaria i gestoria, que ara ja assumeix la banca en les noves hipoteques, però que es nega a tornar a clients d’hipoteques antigues.

Quan ja és cosa jutjada.

Els qui no podran reclamar seran els qui ja ho hagin fet i tinguin una sentència ferma en contra, encara que, segons els bufets, els continus recursos de la banca fan que aquests casos siguin poques persones.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain