La Vanguardia (Català)

Brussel·les demana explicacio­ns a Espanya sobre el pla pressupost­ari

Sánchez replica que la CE avala més els seus comptes que els anteriors de Rajoy

-

Arriba el temut toc d’atenció de la Comissió Europea al pla pressupost­ari espanyol. L’executiu comunitari envia avui una carta formal al Govern de Sánchez establint consultes sobre les xifres que aquest dilluns va presentar a Brussel·les per al proper any. La carta, que es farà pública al migdia, no suposa en absolut que Brussel·les hagi de rebutjar aquests pressupost­os, però sí que té dubtes sobre alguns dels elements que conté i requereix informació addicional. Quan hagi recollit aquestes dades, la CE establirà la seva posició definitiva. El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va treure dramatisme a la carta recordant que en els dos anys anteriors també es van enviar cartes semblants als governs espanyols i que el to de la d’avui serà molt diferent: “L’únic que els demano, ja que pregunten tant per la carta, és que quan la llegeixin, comparin el que es demanava el 2016 i el 2017 i el que es demana ara, perquè vegin la diferència a favor d’aquest any en la confiança en la posició proeuropea que té Espanya i que és bé rebuda i reconeguda per les institucio­ns europees” .

Espanya no és l’únic país que rep la carta d’avís. Per a Itàlia la carta ja va sortir ahir. És el cas que es considera a priori més greu, i en el qual hi ha un risc real que Brussel·les li acabi rebutjant el pressupost. Per marcar distàncies, també se li va enviar la carta un dia abans. Però, a més, també està previst que rebin cartes França, Portugal i Bèlgica. En les discussion­s inicials sobre el pla pressupost­ari espanyol dins de la Comissió Europea, l’equip del vicepresid­ent Valdis Dombrovski­s és qui manté una actitud més dura, subratllan­t que aquests pressupost­os encara no han passat pel Parlament espanyol, i que tampoc no hi ha garanties que s’acabin aprovant. En canvi, el comissari d’Economia, Pierre Moscovici, mantindria una posició més flexible. Els principals dubtes que aixeca a Brussel·les el pla pressupost­ari espanyol són d’una banda polítics, els dubtes existents que puguin aconseguir l’aprovació parlamentà­ria, i d’altra banda, econòmics, que sigui creïble la reducció del 0,4% del dèficit estructura­l que es planteja per al 2019. Fonts de la Moncloa van indicar que la carta no posarà en qüestió que s’aconseguei­xi el 0,4% de dèficit estructura­l, i sense arribar a donar aquestes concrecion­s, Pedro Sánchez va dir que el pla pressupost­ari pot “no quadrar” per als “ultraconse­rvadors” de l’oposició espanyola, però que per primera vegada en dotze anys s’aconseguei­x un superàvit primari, es redueix en quatre dècimes el dèficit estructura­l i en dos punts el deute públic. Per Sánchez, es “reconstrue­ix part de l’Estat de benestar malmès per la política econòmica equivocada” de Rajoy, i afegeix que “si volem justícia social necessitem justícia fiscal”, i per això calen noves mesures, com dues que aprovarà avui el Consell de Ministres, l’impost digital i la lluita contra el frau.

A la cimera europea d’ahir, el primer ministre italià, Giuseppe Conte, va defensar els seus pressupost­os davant els seus col·legues, sense que s’obrís cap debat posterior. La lliçó és clara. Els caps de govern van voler evitar la dramatitza­ció d’un enfrontame­nt amb Itàlia. Potser serà inevitable, però van creure que no guanyaven res avançant-ho.

Sánchez diu que el seu pla no agrada als “ultraconse­rvadors” , però que té la confiança de Brussel·les

 ?? ALBERTO PIZZOLI / AFP ?? Pierre Moscovici, comissari d’Afers Econòmics i un home flexible amb la posició espanyola
ALBERTO PIZZOLI / AFP Pierre Moscovici, comissari d’Afers Econòmics i un home flexible amb la posició espanyola

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain