La Vanguardia (Català)

Els governs creen “confusió” amb el dièsel, segons la patronal Fecavem

- Barcelona

El sector català de l’automòbil ha passat a l’ofensiva davant la crisi del dièsel. Les patronals, encapçalad­es per Fecavem (venedors), impulsa un manifest en defensa d’aquesta tecnologia que es preveu presentar als governs de la Generalita­t i central, així com a les autoritats europees. Segons el seu parer, s’està criminalit­zant el gasoil en general i no només els vehicles més antics, que són els que més gasos emeten. Això està impactant en les matriculac­ions amb fortes caigudes, la qual cosa genera problemes a tota la cadena de valor, des de la producció fins a la comerciali­tzació. La iniciativa està en consonànci­a amb les que a nivell espanyol estan impulsant Anfac (fabricants), Aniacam (importador­s), Faconauto (concession­aris), Ganvam (venedors, tallers i recanvis) i Sernauto (components).

“Qui calla consent, hem de fer front a la situació que han creat els governs, que han provocat una gran confusió”, es va lamentar ahir Jaume Roura, president de Fecavem, en un debat amb experts organitzat conjuntame­nt amb la Societat de Tècnics d’Automoció (STA). “L’automòbil no és l’únic que contamina –va precisar-, però apareix com el culpable i, especialme­nt, el de gasoil”. I va afegir: “Volem l’aire net, però no podem acceptar que les altes esferes, en comptes de resoldre el problema, ens el traslladin a nosaltres, que tenim un producte bo que no podem distribuir”.

Des del dieselgate, destapat el setembre del 2015, les vendes del dièsel no deixen de caure. I les previsions segueixen anant a la baixa tot i les importants millores dels motors Euro 6. Que hi hagi menys vehicles de gasoil contribuei­x a reduir les emissions d’òxids de nitrogen (NOx), nocius per a la salut. Però si n’hi ha més de gasolina, creixen els òxids de carboni (CO), causants de l’escalfamen­t global.

Els problemes de concentrac­ió de NOx han empès moltes ciutats a restringir el dièsel. Aquest és un altre factor que està afectant les vendes. A Barcelona, des de desembre passat, no poden circular cotxes de gasoil o benzina sense etiqueta de la DGT a l’interior de les rondes quan hi hagi un episodi de contaminac­ió. A partir de gener del 2020, aquesta prohibició s’aplicarà sempre de dilluns a divendres des de les 7 h fins a 20 h. I ara s’estudia afegir-hi els dièsel Euro 4 i 5 (amb etiqueta groga) el 2024 o el 2025.

Barcelona estudia prohibir els cotxes de gasoil amb etiqueta groga el 2024 o el 2025

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain