La Vanguardia (Català)

Austeritat, desigualta­t i disciplina

- Josep Oliver Alonso

L’acord PSOE-Podem i la seva concreció pressupost­ària aixeca passions. Casado i Rivera han elevat el to de les crítiques fins a nivells insòlits i, des de Catalunya, els que li haurien de donar suport posen condicions d’impossible acceptació. Hi ha, doncs, molts interrogan­ts sobre la virtualita­t de les mesures proposades. Per això, em permetran no entrar a fons en la matèria i centrar els meus comentaris sobre el que realment és subjacent a aquest compromís. En ingressos, és destacable l’èmfasi en els augments d’impostos a rendes altes –del treball o capital–, a la riquesa dels que més tenen, a grans societats o a sectors i activitats que estaven parcialmen­t al marge de la tributació, com les tecnològiq­ues o les transaccio­ns financeres.

Aquest biaix és particular­ment rellevant després d’anys d’insistir el PP que fos la reducció de la despesa la que havia de permetre, simultània­ment, menys impostos i dèficit més baix. Amb aquesta política, s’aconseguia fer-lo caure, però a costa de jivaritzar encara més un sector públic que és a la cua dels països europeus, amb uns ingressos només superiors als d’Irlanda, Bulgària, Romania i Lituània. Amb la proposta PSOE-Podem, el sector públic es mouria en sentit contrari –els ingressos augmentari­en, entre el

Després d’anys de desigualta­t i austeritat, la societat anhela esperança i millores en els serveis públics

2018 i el 2019, des del 38,5% al 39,1% del PIB–, en consonànci­a amb els necessaris augments per finançar la millora dels serveis que demana la majoria.

En despeses, hi ha modestos increments en partides molt essencials per a amplis sectors socials: pensions, dependènci­a, educació, sanitat, atur de gent més gran de 53 anys, pobresa infantil, escola de 0 a 3 anys, I+D, permisos de paternitat o violència de gènere. Es produeix un avenç de la despesa en termes absoluts, encara que, en termes de PIB, es reduirà del 41,2% aquest any al 40,9% el 2019. Finalment, segons les previsions, es manté la disciplina fiscal: reducció del dèficit a l’1,8% del PIB el 2019 i, en particular, 4 dècimes menys en la seva part estructura­l, la més rellevant a mitjà i llarg termini. En suma, hi ha moderats senyals de canvi en termes pressupost­aris, però mantenint l’ortodòxia financera.

Més enllà dels ajustos fiscals, hi ha les mesures –que caldrà veure en què acaben– sobre reforma laboral, salari mínim, transició energètica o lloguers que, en general, es deixen per al 2019 i a compte de les recomanaci­ons d’estudis encara incomplets. En definitiva, un programa electoral per a un govern d’esquerres més enllà del 2020, que és del que realment tracten aquests acords. Soc del parer que, com en altres qüestions, Pedro Sánchez l’encerta: després d’anys de desigualta­t i austeritat, la societat demana àrnica, anhela esperança i millores en els serveis públics. I aquests comptes públics, i aquest programa, apunten justament en aquesta direcció.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain