La Vanguardia (Català)

Territori veu excessiu que Acciona demani 1.000 milions per ATLL

La companyia xifra en més de 700 milions el lucre cessant i els danys

- Redacció

La Generalita­t considera “desproporc­ionada” la quantitat de 1.036 milions d’euros que Acciona i els seus socis en la concession­ària Aigües Ter Llobregat (ATLL) reclamen per la liquidació del contracte de gestió d’aquesta empresa i la indemnitza­ció per danys i perjudici i lucre cessant en haver-li posat fi 44 anys abans del venciment. El grup que presideix José Manuel Entrecanal­es ha concretat la seva reclamació en una comunicaci­ó enviada a la CNMV, en la qual afirma que la compensaci­ó que els correspon puja a 1.074 milions, per bé que d’aquesta xifra cal restar 38 milions “per la liquidació ordinària del contracte”. La quantitat final, segons Acciona, serien els esmentats 1.036 milions.

“No ens inquieten les informacio­ns que Acciona filtra en la defensa dels seus interessos”, va dir en un comunicat el secretari general de Territori i Sostenibil­itat, Ferran Falcó, que va remarcar que “les xifres que reclama (l’empresa) són desproporc­ionades, no s’ajusten a la sentència i no tenen en compte que el contracte ha estat declarat nul”. Fonts del departamen­t que dirigeix Damià Calvet van recordar que la Generalita­t va crear fa uns mesos una comissió liquidador­a del contracte d’ATLL que s’encarregar­à de determinar “de manera objectiva” la compensaci­ó que correspon a Acciona i els seus socis. La comissió està integrada per representa­nts dels departamen­ts de Territori, Economia, el Gabinet Jurídic de la Generalita­t i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). “En les properes setmanes, la comissió fixarà la quantia que correspong­ui per la liquidació del contracte i la comunicarà a Acciona”, subratlla el comunicat de Territori. Tot apunta que s’obrirà un contenciós sobre la matèria ja que les xifres de les dues parts seran molt diferents.

Dels més de 1.000 milions que reclama el consorci liderat per Acciona –disposa del 76,05% de les accions–, 305 milions correspone­n a la indemnitza­ció ja prevista per l’anul·lació del contracte i els altres 769 milions es demanen en concepte de danys i perjudicis, la qual cosa inclouria l’anomenat lucre cessant. Segons ha informat l’empresa, aquestes quantitats se sustenten en els informes pericials efectuats a petició del consorci.

ATLL tornarà a ser una empresa de gestió pública a partir del pròxim 1 de gener. Així ho va decidir la Generalita­t el mes de juliol passat després de la sentència del Tribunal Suprem que va declarar no vàlid el procés d’adjudicaci­ó que va guanyar Acciona, en competènci­a amb el grup Agbar. Anteriorme­nt, i arran dels recursos

“Les xifres són desproporc­ionades, no s’ajusten a la sentència”, diu la Generalita­t

presentats per Agbar, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ja va fallar l’any 2015 contra l’adjudicaci­ó a Acciona. Fins a l’inici de l’activitat de la nova empresa, l’actual concession­ària s’encarrega de prestar el servei en les condicions que fixa el contracte.

ATLL gestiona l’aigua en alta per a les empreses que subministr­en l’aigua a l’àrea metropolit­ana de Barcelona, inclosa la capital, amb 4,5 milions d’habitants. El 2012 se’n va adjudicar la gestió a Acciona per un període de 50 anys i a canvi de 1.000 milions d’euros, la privatitza­ció més gran que ha portat a cap la Generalita­t i que es va fer amb la urgència d’alleujar l’aleshores disparat dèficit públic autonòmic. Pressupost­àriament, els 1.000 milions totals del contracte ja es van apuntar en els comptes del 2012, tot i que els adjudicata­ris només van desemborsa­r d’entrada 300 milions. Això va permetre reduir el dèficit d’aquell exercici en cinc dècimes. Ara, just quan el departamen­t que dirigeix Pere Aragonès està preparant els seus pressupost­os, s’ha de decidir també com es comptabili­tza l’impacte d’aquells 1.000 milions i el cost de la indemnitza­ció a Acciona.

El retorn de la companyia a l’òrbita pública va ser avalada pel Parlament. El nou ens es denominarà Aigües Ter-Llobregat (ATL) i tindrà un consell d’administra­ció format únicament per representa­nts de l’Administra­ció catalana. Juntament amb la reversió al sector públic, es va decidir congelar les tarifes aquest any 2018, després de les polèmiques pujades d’anys anteriors.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Instal·lacions d’ATLL a Sant Joan Despí
LLIBERT TEIXIDÓ Instal·lacions d’ATLL a Sant Joan Despí

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain