La Vanguardia (Català)

Brussel·les expressa dubtes sobre el compliment del dèficit

El pla espanyol no permet tenir un retrat complet de les mesures planejades

- JAUME MASDEU

La Comissió Europea considera que hi ha riscos d’un possible incomplime­nt de l’objectiu fixat pel govern espanyol de reduir un 0,4% el dèficit estructura­l el proper any, i demana que se li subministr­i informació addicional per a dilluns vinent. A la carta formal enviada ahir a la tarda a Madrid, s’indica que el pla pressupost­ari espanyol fixa un esforç estructura­l el 2019 de 4 dècimes, però que “partint de la limitada informació disponible, no excloem un risc de certa desviació de l’esforç requerit”. Un dels punts principals de la carta és la insistènci­a en falta d’informació per poder fer una avaluació completa de les mesures subministr­ades, la qual cosa els porta a no descartar que l’ajust pressupost­ari pugui quedar curt.

Pel que fa referència a aquesta reducció del dèficit estructura­l, el que és independen­t del cicle econòmic, l’objectiu que en realitat té fixat Espanya és d’un 0,65% el 2019, però el govern va decidir acollir-se al marge de flexibilit­at permès per repartir l’esforç en dos anys, el 2019 i el 2020. Per això, el proper any va establir un objectiu del 0.4%, precisamen­t el que Brussel∙les, en aquesta carta, no veu garantit que pugui aconseguir-se. No s’entra en detalls de les bases dels seus dubtes, no s’indica si provenen del càlcul que es fa de les previsions de recaptacio­ns dels nous impostos, que formen una base fonamental del pla pressupost­ari per compensar l’augment de la despesa. Simplement s’indica que no exclouen el risc de desviació i que la informació disponible és limitada.

D’altra banda, també s’assenyala que l’augment de les despeses primàries netes és de l’1,7%, xifra que supera els màxims recomanats, que eren del 0.6%. A més, es qüestiona que Espanya compleixi amb les normes que exigeixen la reducció del deute públic.

A la carta, es pren nota que encara no s’ha presentat el projecte de pressupost­os al Parlament espanyol, per la qual cosa demanen que “si hi hagués diferèncie­s substancia­ls” entre el projecte de pressupost que finalment es presenti i el pla lliurat a Brussel∙les, que s’actualitzi la informació l’abans possible. Brussel∙les també insisteix que la falta d’informació li impedeix d’a– valuar satisfactò­riament les mesures presentade­s. S’afirma que el pla “no dona un retrat complet de les mesures planejades”, i que és important “facilitar a la Comissió Europea tota la informació necessària en les diverses mesures, especialme­nt referent a l’impacte pressupost­ari, per facilitar-ne l’avaluació”.

Per això, dona un marge reduït de temps perquè el govern espanyol faciliti les respostes. Les espera per a dilluns. El mateix termini per una altra part que s’atorga als altres quatre països que ahir van rebre cartes requerint informació addicional sobre els plans pressupost­aris. Es tracta, a més d’Espanya, de França, Bèlgica, Portugal, i Eslovènia. En tots aquests casos, les cartes van firmades per un director general d’Afers Econòmics i Financers de la Comissió Europea, Marco Butti, i dirigides a funcionari­s dels ministeris respectius, en el cas espanyol, al Secretari General del Tresor, Carlos San Basilio Pardo. És un intent de diferencia­r aquests cinc casos del problema italià, molt més greu. El procedimen­t fet servir i els terminis són els mateixos, però l’envergadur­a dels problemes és molt diferent al que es reflecteix en el to de les cartes.

La primera reacció del Ministeri d’Economia va ser una nota en què qualifica la carta de “document tècnic” en què se’ls requereix determinad­a informació per facilitar l’anàlisi dels serveis de la Comissió per valorar el pla pressupost­ari presentat. En els dos anys anteriors, el 2016 i el 2017, el govern espanyol també va rebre cartes de l’executiu comunitari sol∙licitant informació addicional, seguint el mateix procedimen­t. Aquest va ser un dels arguments que va destacar dijous el president Pedro Sánchez al ser preguntat per la carta que rebria.

Espanya, França, Portugal, Bèlgica i Eslovènia hauran de lliurar dilluns informació addicional

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Nadia Calviño, ministra d’Economia
EMILIA GUTIÉRREZ Nadia Calviño, ministra d’Economia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain