La Vanguardia (Català)

Iglesias insta l’Executiu a “moure’s” després d’haver vist Junqueras

ERC insisteix a demanar a Sánchez un “moviment” per donar suport als pressupost­os

- PEDRO VALLÍN ÀLEX TORT Madrid / Barcelona

Pablo Iglesias i Oriol Junqueras, líders de Podem i d’ERC, es van veure ahir a la presó de Lledoners per discutir del vot als pressupost­os. Iglesias va subratllar que els líders independen­tistes haurien de ser lliures.

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, sortia ahir visiblemen­t satisfet de la seva llarga entrevista a la presó de Lledoners amb el líder d’ERC, Oriol Junqueras, i invocava el Govern de Pedro Sánchez a resoldre la negociació dels suports als pressupost­os del 2019 amb els grups catalans, que esperen “un gest” de l’Executiu espanyol respecte al conflicte català i a la situació dels líders del procés presos i a l’estranger.

“Nosaltres hem fet la nostra feina, i crec que hem ajudat. Ara, com va dir Pedro Sánchez, al Govern li toca negociar com a Govern: s’han de moure”, va dir Iglesias. Quin tipus de gest hauria de fer Sánchez per satisfer ERC i PDECat és una cosa en la qual el líder de la formació lila no va voler entrar. Va triar la prudència: “El Govern central sap què ha de fer”. Iglesias es va mostrar convençut que el seu paper ha ajudat a avançar en la resolució política de la situació, però va subratllar que no pot anar més enllà: “Podem negocia en nom de Podem, nosaltres ja ens hem mogut, contribuin­t al diàleg i a la distensió, que són imprescind­ibles perquè hi pugui haver acords polítics”.

El líder de Podem va admetre que és molt aviat perquè es donin les condicions d’un escenari en el qual es pogués negociar pròpiament sobre el projecte de pressupost­os, però sí que va explicar a la sortida de la reunió que les dues parts havien exposat a fons les seves prioritats polítiques, socials i econòmique­s i això havia servit per certificar que “estem molt a prop”. Va apreciar voluntat pragmàtica i vocació de fer política, però també va confirmar la certe- sa que sense un moviment de la Moncloa, no hi haurà possibilit­at que les formacions independen­tistes s’asseguin a parlar de números.

Malgrat les crítiques i l’escepticis­me mostrats per la mateixa ERC durant aquesta setmana pel que fa a la trobada d’Iglesias i Junqueras, que havia estat sol∙li- citada fa mesos pel mateix exvicepres­ident de la Generalita­t, la reunió va ser saludada per les dues parts com a eficaç i productiva. “Útil” va ser l’expressió que va triar el portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, que va assistir a la trobada juntament amb la diputada d’En Comú Podem Lucía Martín i el tercer tinent alcalde de Barcelona Jaume Asens. ERC espera “un moviment”, sense especifica­r res més. Fins ahir, qui més s’havia atrevit a concretar sobre aquest tema havia estat Tardà: el Govern central ha d’instar la Fiscalia a retirar els càrrecs de rebel∙lió i sedició. Però a la sortida del centre penitencia­ri, acompanyat del president del grup parlamenta­ri d’ERC, Sergi Sabrià, es va limitar aquesta vegada a reclamar un gest “de categoria”. Els republican­s asseguren

“Nosaltres hem fet la nostra feina, ara li toca moure’s al Govern central”, diu Iglesias a la sortida de la presó

que s’analitzarà “qualsevol moviment que faci el Govern”. Això sí, Tardà va admetre, respecte a la hipòtesi que des del Govern espanyol s’actuï en virtut de les atribucion­s que concedeix l’estatut de la Fiscalia, que hi ha la possibilit­at que la Moncloa estigui avaluant pros i contres: “Avaluant si fer aquest moviment significa més perjudicis que beneficis”.

Aquestes paraules de Tardà, comprensiv­es amb el compromís que per al Govern de Sánchez pot suposar provar d’imposar criteri als fiscals de sala del Tribunal Suprem, rebaixen en tot cas la pressió de les condicions que els republican­s posaven fa només un parell de dies, ja que assumeixen la possibilit­at que un gest excessiu en aquest sentit pugui ser contraprod­uent fins i tot per als interessos dels mateixos empresonat­s.

El republicà no va dubtar a destacar la “bona sintonia” amb Podem i els comuns. Tardà va confirmar que durant la trobada no es va parlar específica­ment dels números, ja que, al seu entendre, tant els comptes com que la Fiscalia General rectifiqui està en mans de l’Executiu de Sánchez. “No és a Podem a qui li correspon obrir la porta, sinó al Govern” espanyol, va dir descarrega­nt els liles de responsabi­litat.

Iglesias va aprofitar la visita per reunir-se amb tots els empresonat­s del procés, incloent-hi Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i va reclamar novament la seva llibertat: “No hem compartit mai l’estratègia de l’independen­tisme, però alhora hem dit aquí i a tots els racons d’Espanya que haurien d’estar en llibertat i fent política. Espero no haver de reunir-me mai més amb un líder polític en una presó”. No va utilitzar l’expressió “presos polítics”, que sí que ha utilitzat en altres ocasions, però va triar un sinònim perifràsti­c: “He estat reunit amb uns homes que estan presos per fer política i que haurien d’estar en llibertat”, va dir abans d’expressar solidarita­t amb les seves famílies, “que són els que més pateixen”.

El millor termòmetre del to cordial de la trobada va ser l’escarida comunicaci­ó posterior dels dos líders a través de Twitter. Junqueras agraïa amb discreta efusivitat la reunió: Agraït per la visita i per la interessan­t conversa. Constatem les diferèncie­s que ens separen, però també les moltes coses que ens uneixen. Seguim! Abraçada”, escrivia, a la qual cosa el líder de Podem responia amb complicita­t: “Ha estat un plaer, Oriol. Cal normalitza­r el diàleg perquè és la condició de possibilit­at de qualsevol acord. Gràcies (i cuida el barret que t’han deixat. Potser arriba a ser un símbol)”. El barret en qüestió l’hi van lliurar a Oriol Junqueras minuts abans de la trobada altres presos del mòdul, desafiant-lo amb broma gitana que anés a reunir-se amb Pablo Iglesias amb aquesta peça de vestir, repte que el líder dels republican­s va assumir gustosamen­t.

L’optimisme contingut d’Iglesias per una reunió que va anar “molt bé” –un optimisme que era més moderat en Tardà– no dissipa la certesa prèvia que només el Govern espanyol pot aplanar la negociació pressupost­ària, però sí que constata que tant a ERC com al PDECat hi ha una voluntat positiva d’abordar el diàleg sobre els comptes sempre que l’Executiu central estigui disposat a fer algun gest.

Republican­s i demòcrates esperen un moviment polític inequívoc que habiliti els dos partits, sobretot davant els seus electorats, a emprendre una negociació profunda que reediti la majoria que va treure Mariano Rajoy de la Moncloa i va convertir Pedro Sánchez en president. Un gest que allargui una legislatur­a que cap dels reunits ahir no vol escurçar.

 ?? SUSANNA SÁEZ / EFE ?? Després de la trobada Asens, Iglesias i Martín van conversar amb Junqueras unes dues hores i mitja. ERC i Podem van destacar el clima de cordialita­t
SUSANNA SÁEZ / EFE Després de la trobada Asens, Iglesias i Martín van conversar amb Junqueras unes dues hores i mitja. ERC i Podem van destacar el clima de cordialita­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain