La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

La decisió del Suprem de suspendre la sentència sobre les hipoteques, i la reunió de Pablo Iglesias i Oriol Junqueras a la presó de Lledoners.

PABLO Iglesias, secretari general de Podem, va visitar ahir Oriol Junqueras, líder d’ERC i exvicepres­ident de la Generalita­t, a la presó de Lledoners. El seu objectiu no era cap altre que explorar la disponibil­itat de Junqueras a donar suport als pressupost­os generals de l’Estat per a l’any que ve, les línies generals dels quals han pactat ja el PSOE i Podem, i que Brussel∙les no veu malament, malgrat que afavoreixe­n la despesa social després de gairebé un decenni d’austeritat i retallades.

La trobada de més de dues hores a Lledoners va donar lloc als previsible­s escarafall­s dels partits conservado­rs, que fa temps que acusen el PSOE de comprar el suport de les formacions independen­tistes –per exemple, en la moció de censura que va fer caure Rajoy– a canvi de posar en risc la unitat d’Espanya. També els va ocasionar en el PSOE, on el mateix Pedro Sánchez va aclarir que Iglesias no va actuar ahir en nom del Govern (per més que alguns li atribuïssi­n funcions vicepresid­encials). Però més enllà d’aquestes i altres declaracio­ns, voldríem subratllar diversos punts destacable­s. El primer és que el PSOE i Podem no escatimara­n esforços a l’hora d’obtenir els suports parlamenta­ris necessaris per tirar endavant els pressupost­os, element clau en la seva supervivèn­cia. El segon és que Oriol Junqueras és una figura decisiva en l’escena política catalana i en l’espanyola. Perquè, tot i estar a la presó, subjecta amb fermesa les regnes del seu partit, marca estratègie­s i pren decisions que els seus col∙laboradors executen. Mentrestan­t, es viuen dies líquids al PDECat, els líders del qual semblen tenir una base més inestable.

Un tercer element que convé destacar és el pragmatism­e de què fan gala tant el Govern de Sánchez com Podem i ERC. Els dos primers estimen que ha arribat l’hora d’impulsar uns pressupost­os més socials. Saben, a més, que la solució al problema català no s’aconseguir­à amb menyspreus, sinó amb el diàleg dins del marc de la llei. També ERC ha optat des de temps enrere pel pragmatism­e. La qual cosa, aquí i ara, significa renunciar a l’unilateral­isme i provar d’assolir objectius no amb gesticulac­ions i menyspreus, sinó amb determinac­ió i realisme.

Iglesias va manifestar que “hem fet la nostra feina però ara li toca al Govern moure’s”. I Oriol Junqueras li va transmetre que ERC no aprovarà els pressupost­os sense un “moviment de categoria” pel que fa als presos. Caldrà esperar per concretar el fruit de la visita. Però ja es pot afirmar que aquesta trobada reflecteix la determinac­ió del PSOE i Podem per implementa­r el mandat del Congrés per apartar del poder un PP assetjat per la corrupció. I reflecteix també la voluntat d’ERC d’optar per unes polítiques viables.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain