La Vanguardia (Català)

Cèsar August al desert

- Xavier Mas de Xaxàs

Els estats cometen atrocitats. Sempre ho han fet i sempre ho faran. És la seva naturalesa, la naturalesa del món. Són bons matant i són bons ocultant els seus crims. Si un surt a la llum diuen que van actuar en nom de l’interès general, pel bé comú, per salvaguard­ar la pau.

Al llarg de la història, tribus, pobles i societats han acceptat aquestes explicacio­ns, és a dir, la necessitat del mal, el mal banal, geoestratè­gic, ideològic o xenòfob. Nosaltres no som millors. Les nostres ciutadanie­s contemporà­nies també defensen la necessitat de matar per preservar la vida, la nostra vida. Dormim tranquils, acaronats per l’amoralitat de l’estat.

Cèsar August ens va mostrar el camí. Va arrencar dos segles de pau a l’antiguitat clàssica. Va convertir la república romana en un imperi mediterran­i i europeu, d’Egipte a Hispània, una pax romana que va pagar amb sang, fins i tot, de la seva pròpia família. Des d’aleshores, August, el primer emperador, ha estat un model per a reis, prínceps i presidents.

A Muhammad bin Salman li hauria agradat ser Cèsar August, el modernitza­dor de l’Aràbia Saudita i de tot el món àrab. Ho tenia gairebé tot a favor perquè la història l’aclamés com un heroi i sens dubte ho hauria fet si el periodista saudita Jamal Khashoggi no hagués mort com sembla clar que ha mort, assassinat el passat dia 2 al consolat d’Istanbul per un comando a les ordres del mateix príncep, un crim a plena llum del dia que ningú, ni tan sols el seu poderós amic dels Estats Units, no pot tapar.

Trump ho va intentar durant els primers dies del drama però les proves de la intel∙ligència turca eren i són massa evidents. Khashoggi va anar al consolat a recollir una documentac­ió que havia encarregat per poder casar-se i els saudites asseguren que va sortir pel seu propi peu però no n’han aportat cap prova. Els turcs diuen que tenen un àudio que demostra la tortura, agonia i execució del periodista, poderosa veu lliure –i crítica amb l’autoritari­s- me del príncep hereu– en un món àrab sense llibertat d’expressió.

Bin Salman té 33 anys. En fa dos que és príncep hereu, càrrec que tenia Muhammad bin Naief, antic ministre de l’Interior, cap de la lluita antiterror­ista, el millor amic àrab dels EUA. Bin Salman va ordenar detenir-lo i avui viu en arrest domiciliar­i. A Trump tant li fa. Mentre pugui vendre armes cares i comprar petroli a bon preu, els crims de la dinastia Saud –entre els quals haver plantat la llavor del gihadisme– no li importen. A més, el seu gendre i conseller per a l’Orient Mitjà, Jared Kushner, li ha parlat molt bé de Bin Salman, el seu aliat en el pla de pau per a Palestina. Kushner li ha demanat a Trump que, per damunt de tot, protegeixi Bin Salman, que és qüestió de poc temps, tot just uns dies, abans que l’atenció global canviï de focus. Igual que el món es va oblidar de seguida de l’autobús dels nens iemenites, aviat s’oblidarà de Khashoggi.

El 2015, Bin Salman va llançar una guerra al Iemen per frenar l’expansió iraniana a l’Orient Mitjà. El 9 d’agost passat, un caça de la coalició que lidera l’Aràbia Saudita va atacar un autobús escolar al nord del país. Hi van morir 40 nens i 11 adults, i 56 nens van resultar ferits. La bomba de precisió era nord-americana, de Lockheed Martin.

Kushner tenia raó. El món va girar full com sempre fa amb les grans tragèdies, les catàstrofe­s naturals, els desastres humanitari­s. L’ONU assegura que 13 milions de iemenites poden morir de fam si la guerra continua, però per a la majoria de nosaltres aquesta xifra és una abstracció impossible d’entendre. Els psicòlegs ho anomenen col∙lapse de la compassió. Sentim més la mort d’una persona que la d’altres moltes. Stalin, expert en genocidis, deia que un mort era una tragèdia i que un milió de morts era una estadístic­a. El nen sirià Aylan Kurdi va aparèixer ofegat en una platja turca el mes de setembre del 2015, quatre anys i desenes de milers de morts després que esclatés la guerra al seu país. Intentava arribar a Europa i Europa, que fins aleshores havia ignorat com havia pogut el drama dels refugiats, va obrir les seves portes.

Per això crec que el príncep no arribarà al tron. No només perquè l’assassinat de Khashoggi és impossible de tapar, no només perquè és l’últim d’una llarga llista de crims i crisis diplomàtiq­ues vinculades al príncep, sinó perquè les transgress­ions només es toleren fins que tothom sap que tothom ho sap i ara, gràcies a la premsa, tothom ho sap. El reformista Bin Salman, que la setmana vinent anava a saludar l’elit financera internacio­nal a Riad en el marc d’una trobada per captar inversions, ha vist com els seus convidats prefereixe­n no anar. La seva ambició per diversific­ar l’economia saudita continua intacta, però ningú no vol fer negocis amb un presumpte assassí.

Bin Salman no serà Cèsar August perquè els mitjans de comunicaci­ó s’entossudei­xen a saber què li va passar a Khashoggi.

Si Trump hagués pogut, hauria atès el consell del seu gendre. Si l’operació a Istanbul no hagués estat tan agosarada i flagrant, Riad hauria pogut blindar Bin Salman. Un xec en blanc a la malmesa economia turca hauria ajudat. Al president Erdogan li anirien bé els petrodòlar­s saudites. Tot i això, encara millor li aniria una monarquia saudita debilitada perquè allò que vol de debò és guanyar-li la pugna per l’hegemonia sunnita a l’Orient Mitjà.

Khassoghi era una peça més en aquest joc brut, la pitjor cara de les relacions internacio­nals, els crims que es justifique­n en nom del bé superior, en aquest cas, la modernitza­ció de l’Aràbia Saudita. Al món àrab hi ha centenars de periodiste­s torturats i executats per dir el que pensen. Europa i els EUA haurien d’utilitzar l’execució de Khashoggi per exigir-ne l’alliberame­nt i la seva llibertat d’expressió. Les primaveres àrabs ,aquè Occident va donar suport per després abandonar, podrien llavors seguir el seu camí.

Malgrat l’afany dels EUA i l’Aràbia Saudita, l’assassinat de Khashoggi no es pot ignorar i Bin Salman ho pagarà

 ?? FAYEZ NURELDINE / AFP ?? Projecció d’un Bin Salman gegantí a l’estadi Rei Fahad de Riad el 23 de setembre passat, festa nacional
FAYEZ NURELDINE / AFP Projecció d’un Bin Salman gegantí a l’estadi Rei Fahad de Riad el 23 de setembre passat, festa nacional
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain