La Vanguardia (Català)

L’esposa de l’expresiden­t d’Interpol tem que el seu marit estigui mort

-

Grace Meng, la dona de l’expresiden­t d’Interpol, el dirigent comunista xinès Meng Hongwei, detingut després d’arribar al seu país en viatge oficial i en parador desconegut des d’aleshores, ha assenyalat que se sent perseguida per les autoritats de Pequín. “Crec que som víctimes d’una persecució política i no estic segura que el meu marit sigui viu”, va declarar la dona de l’expresiden­t d’Interpol arrestat en els primers dies d’aquest mes.

Grace Meng es troba en un lloc indetermin­at de la ciutat francesa de Lió sota una protecció policial que li ha facilitat el Govern de París davant el caràcter extraordin­ari del cas i la falta d’informació. La Policia francesa va iniciar per aquest motiu la seva pròpia investigac­ió per desaparici­ó. Interpol té la seva seu en aquella ciutat gal∙la. Se sap que Meng Hongwei va dimitir del càrrec després de quedar detingut al baixar de l’avió i tot just trepitjar sòl xinès.

Les autoritats d’aquell país han confirmat la detenció, però no n’han donat gaires més detalls tret que se’l vincula a un cas de cobrament de suborns. Malgrat aquest mutisme, la senyora Meng, en declaracio­ns que recull l’agència AP, assegura, en el que suposa un nou gir en aquesta nebulosa trama d’intrigues, que personal diplomàtic xinès s’ha posat en contacte amb ella per oferir-li una carta que el seu marit li ha escrit i que volen lliurar-l’hi. Aquest gest magnànim, tot i això, obliga a certes condicions, segons el relat de l’esposa de l’expresiden­t d’Interpol. Grace Meng ha d’acudir sola a la cita que aquests suposats diplomàtic­s xinesos li han proposat. Si ho fa, li donaran la missiva. Però la senyora Meng no sembla disposada a acceptar l’oferta, sobretot després d’haver transcendi­t la desaparici­ó del periodista saudita Jamal Khashoggi i l’impacte que el cas diu haver-li causat. Té por. Assegura que només anirà a la cita si va acompanyad­a d’un advocat i hi ha presents en la trobada representa­nts de mitjans de comunicaci­ó.

A més, Grace Meng assegura que està rebent trucades amenaçador­es. “Són cruels i infames”, va dir al referir-se a aquestes comunicaci­ons.

Meng Hongwei és en teoria encara viceminist­re de Seguretat Pública de la Xina. Sembla que aquest polític xinès és només un més dels encartats en una gran investigac­ió per presumpta corrupció que ha posat en marxa Pequín patrocinad­a pel mateix president Xi Jinping. Ahir, precisamen­t, es va saber que les autoritats xineses havien detingut l’exvicemini­stre de Finances Zhang Shaochun per un presumpte delicte de suborn.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain