La Vanguardia (Català)

Trump acusa els demòcrates de pagar la caravana d’immigrants

“Mèxic defineix la seva política migratòria”, replica aquest país davant els EUA

- Nova York. Correspons­al FRANCESC PEIRÓN

La caravana que es va posar a caminar a Hondures es disposava ahir a provar de creuar de Guatemala a Mèxic, que va desplegar la policia federal per impedir-ho.

Més de 3.000 persones componen la processó, entre les quals predominen dones i nens.

On molts no observen més que pobresa i por, gent que va iniciar la seva fugida a San Pedro Sula, una de les ciutats més violentes del món, el president Donald Trump només hi veu criminals i conspiraci­ons subvencion­ades pels demòcrates davant les eleccions del novembre.

Trump ha fet de la caravana un dels seus principals reclams publicitar­is en el que ell mateix ha venut com uns comicis legislatiu­s que són un referèndum al seu Govern i a ell mateix. Afirma que si els candidats republican­s s’estavellen, ell no en tindrà cap culpa. Tot i això, en els mítings proclama que votar tal o tal conservado­r significa que es vota Donald Trump.

Als seus tuits va descriure la marxa com un “assalt al nostre país”. En un altre missatge va assenyalar, en avís a Mèxic, l’última frontera, que aquesta qüestió és “molt més important per a mi, com a president, que el tracte comercial”. Fins i tot va amenaçar d’enviar l’exèrcit i tancar aquella frontera sud.

El secretari d’Estat, Mike Pompeo, es va reunir ahir a Mèxic amb el seu homòleg local, Luis Videgaray, i el president Enrique Peña Nieto. “La política migratòria de Mèxic la defineix Mèxic”, el va avisar Videgaray. En roda de premsa i després de reconèixer “el desafiamen­t” d’aquesta caravana, el ministre d’Exteriors va indicar que “li he explicat l’essència de la posició de Mèxic, que és el respecte als drets humans, la dignitat de les persones i la protecció a aquest grup migrant”, especialme­nt a persones vulnerable­s com nens, nenes, embarassad­es i ancians. Pompeo li va agrair els esforços i va matisar que “hem de reformar les lleis per evitar aquests fluxos”. Els Estats Units estan d’acord amb la proposta mexicana que sigui l’Oficina de Refugiats de l’ONU la que revisi les peticions d’asil.

La retòrica de Trump se centra a utilitzar aquesta diàspora per responsabi­litzar els liberals per no donar suport al Capitoli a una regulació més forta. Dit per ell, això és un lament per no disposar del seu famós mur. El president va fer un pas més enllà dijous a la nit, a Missoula (Montana), a l’acusar els demòcrates i els “seus aliats” –diguem George Soros, al qual l’extrema dreta li atribueix el do de la ubiqüitat en el mal– d’estar darrere del finançamen­t d’aquella processó, sense presentar cap prova d’aquesta circumstàn­cia.

“Ara comencem a descobrir, i jo no diria això al 100%, hi posaria un petit interrogan­t al final, que molts diners han arribat a aquesta gent que intenta creuar la frontera per al dia de les eleccions, perquè pensen que és negatiu per a nosaltres”, va recalcar davant la seva enfervorid­a base.

“Número u, els aturarem. Número dos, independen­tment, és assumpte nostre”, va subratllar. Pel que sembla es va inspirar en un vídeo que va penjar a Twitter el seu aliat habitual, el legislador republicà Matt Gaetz, en el qual només es percep que uns homes donen alguna cosa a una dona en una cua.

En la seva argumentac­ió, el president va afegir que els demòcrates es creuen que “qualsevol que vingui els votarà”. No va esmentar que cal ser ciutadà dels Estats Units per gaudir del dret electoral. Aquest argument ressona com la seva rebequeria després de les eleccions en què va perdre el vot popular per més de tres milions de sufragis. Ho va atribuir al “vot dels il∙legals” i va ordenar constituir una comissió d’investigac­ió. La van tancar al cap d’uns mesos. No van trobar ni una sola prova que avalés la conspiraci­ó denunciada.

Ja se sap que aquesta Administra­ció no té gaire afecció als fets. Ho va teoritzar aquest estiu Rudy Giuliani, col∙laborador i amic de Trump, en una entrevista: “La veritat no és veritat”.

El president es fa ressò sense proves d’una teoria conspirado­ra sobre el patrocini d’il∙legals perquè votin

 ?? JORGE CABRERA / REUTERS ?? La policia hondurenya tallava ahir el pas a la frontera amb Guatemala als que es volien afegir a la caravana cap als Estats Units
JORGE CABRERA / REUTERS La policia hondurenya tallava ahir el pas a la frontera amb Guatemala als que es volien afegir a la caravana cap als Estats Units

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain