La Vanguardia (Català)

“A Nova Caledònia guanyarà el no a la independèn­cia”

Philippe Gomès, diputat de l’Assemblea Nacional francesa

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

Els habitants de Nova Caledònia, un arxipèlag francès a l’oceà Pacífic, a 17.000 quilòmetre­s de la metròpolis, votaran el proper 4 de novembre en un referèndum d’autodeterm­inació. La pregunta diu així: “Vol que Nova Caledònia accedeixi a la plena sobirania i esdevingui independen­t?”. Els sondejos anticipen una còmoda victòria del no, però si el resultat fos més estret del previst, el debat podria no quedar tancat i seria imaginable una altra consulta en el futur. El Govern francès manté oficialmen­t la neutralita­t i no fa campanya, encara que és obvi que prefereix que el territori no se separi.

Als anys vuitanta del segle passat es va desencaden­ar a Nova Caledònia –que pertany a França des del 1853 i té uns 270.000 habitants– un greu enfrontame­nt armat. Hi va haver accions terroriste­s dels independen­tistes canacs (el poble autòcton) i la consegüent repressió de l’Estat francès. Finalment es va arribar a un acord polític sobre una àmplia autonomia i la possibilit­at futura de votar sobre la independèn­cia. En una conversa amb La Vanguardia, Philippe Gomès, diputat de centredret­a a l’Assemblea Nacional, a París, i expresiden­t de l’Executiu de Nova Caledònia, va expressar el seu convencime­nt que el no triomfarà, per motius demogràfic­s i perquè fins i tot un sector dels independen­tistes veu inviable un Estat propi. Gomès, de 59 anys, va néixer a Algèria quan era francesa. El seu avi patern, natural d’Alacant, es diu Gómez. Però quan a l’avui diputat el van registrar, a Algèria, hi va haver un error i no es va reparar mai. Quan ell era adolescent, Gomès i la seva família es van mudar a Nova Caledònia, on el seu pare era funcionari de policia.

Per què està tan confiat que guanyarà el no?

Estic segur que la majoria de la població, set ciutadans sobre deu, votarà no a la independèn­cia. Per què? Perquè en les eleccions dels últims vint anys el 60% han donat suport a candidats no independen­tistes. No veig per què en el referèndum s’hauria de votar en un sentit diferent que en els comicis provincial­s i locals. És més, penso que hi haurà ara fins i tot un 70% perquè és un escrutini divers. En les eleccions locals s’expressa una sensibilit­at, una filosofia, i (els canacs) raonen pensant en la lluita que van lliurar els seus grans.

Per què creu que ara serà diferent?

Davant el referèndum la qüestió no és si votar una llista independen­tista, sinó si plantejar-se si el meu país està preparat per convertirs­e en un Estat independen­t i assumir el conjunt de competènci­es. Crec que un cert nombre de caledonian­s que voten independen­tista en les eleccions ho faran contra la separació o s’abstindran perquè fins i tot si són independen­tistes, consideren que el seu país no té els mitjans per convertir-se en un Estat independen­t.

En què ha canviat la situació respecte a fa 30 o 40 anys, quan l’independen­tisme va desencaden­ar violència? El desig secessioni­sta de la població canaca és menys fort?

En el moment de la reivindica­ció independen­tista hi havia tres qüestions que l’alimentave­n. La primera era el reconeixem­ent de la identitat canaca, que en aquella època estava poc o gens reconeguda. Avui ho està plenament. Hi ha un centre cultural canac de notorietat internacio­nal, el centre Jean-Marie Tjibaou (l’històric líder canac, assassinat per un altre membre de la seva ètnia, el 1989), obra de l’arquitecte Renzo Piano. Tenim les institucio­ns tribals tradiciona­ls, els consells d’ancians; la toponímia canaca dels llocs ha estat restablert­a, l’ensenyamen­t de la llengua i la cultura canaca a l’escola. També es van tornar als canacs 100.000 hectàrees de terra que havia estat espoliada per la colonitzac­ió. De manera que la reivindica­ció identitàri­a, que va estar en l’origen de la reivindica­ció independen­tista,

avui ha estat àmpliament satisfeta.

Quines són les altres raons?

Els independen­tistes deien que no volien ser governats per França, que volien governar-se per ells mateixos. Doncs bé, 30 anys després, ara ens autogovern­em en tots els aspectes de la vida social, menys en les competènci­es sobiranes, com l’ordre públic, la defensa, la justícia i la moneda. Les coses han canviat profundame­nt. I l’última raó eren les condicions de vida. Hi havia un contrast molt fort entre el nord (majoritàri­ament canac) i el sud (amb habitants d’origen francès i altres europeus). Després del que nosaltres anomenem “política de reequilibr­i”, la població canaca té les mateixes condicions de vida en termes d’escoles, subministr­ament d’aigua potable, carreteres asfaltades. Per tant, els tres motors de la reivindica­ció independen­tista, la identitat, governar-se per ells mateixos i la igualtat de condicions de vida, han estat satisfets. Molts dels qui van lluitar per la independèn­cia pensen que el seu combat va donar els seus fruits i que cal parar-se aquí.

Amb tot, Nova Caledònia està a 17.000 quilòmetre­s de França. No es pot revifar l’independen­tisme en el futur? La reivindica­ció independen­tista subsistirà perquè la civilitzac­ió canaca té 3.000 anys. Sense totes aquelles poblacions europees i d’Oceania que es van assentar aquí des de fa 165 anys i van construir el país, Nova Caledònia seria sens dubte un Estat independen­t com els altres països melanesis de la regió, les illes Fidji, les Salomó o Vanuatu. La diferència amb nosaltres és que la història es va escriure com es va escriure i avui, sobre els 175.000 caledonian­s que votaran, 80.000 són d’origen canac i 94.000 són caledonian­s d’origen no canac. Que els autòctons i els qui van venir després i van construir el país decideixin junts va ser consensuat entre Jean-Marie Tjibaou i Jacques Lafleur (líder unionista) fa trenta anys en els acords de Matignon. La nostra trajectòri­a històrica és singular i diria que única al món. Encara que una part dels canacs sigui encara independen­tista, la composició demogràfic­a és la que és. França és el vincle entre tots nosaltres, la seva llengua, els valors de la República, l’escola pública. A més, França ens protegeix. Som un petit país de menys de 300.000 habitants. Això no és res. Tenir policia, defensa i justícia no és viable, no és realista, en termes financers i humans. Tampoc no és realista en termes d’imparciali­tat. En un petit Estat es corre el risc de caure sota el control dels clans. La República ens protegeix també dels predadors exteriors com la Xina, que està colonitzan­t tot el Pacífic. De segur que colonitzar­ia amb rapidesa Nova Caledònia perquè tenim les segones reserves del món de níquel. És una possessió molt cobejada.

Tot i que les circumstàn­cies són molt diferents, ha seguit la qüestió catalana? Què n’opina? Sí, sens dubte. Crec que tots els pobles que, per història, tenen una identitat molt forta i que van ser reprimits en un determinat moment, com va succeir a Espanya, tenen el dret d’existir per ells mateixos. És legítim. Però si es permet a Europa que cada identitat existeixi per si mateixa, anirem cap a una balcanitza­ció i això no és aconsellab­le.

AMENAÇA EXTERIOR “França ens protegeix de predadors com la Xina, que està colonitzan­t el Pacífic”

IDENTITAT I AUTONOMIA

“Les principals reivindica­cions dels canacs han estat satisfetes”

 ?? LUDOVIC MARIN / AFP ?? La pregunta Els habitants de Nova Caledònia, a l’oceà Pacífic, votaran el 4 de novembre si s’independit­zen de la metròpolis, la República Francesa
LUDOVIC MARIN / AFP La pregunta Els habitants de Nova Caledònia, a l’oceà Pacífic, votaran el 4 de novembre si s’independit­zen de la metròpolis, la República Francesa
 ?? ALAIN JOCARD / AFP ?? Philippe Gomès
ALAIN JOCARD / AFP Philippe Gomès

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain