La Vanguardia (Català)

Aragonès suggereix a Sánchez que actuï pels presos a través de l’Advocacia

El vicepresid­ent refusa la unilateral­itat i garanteix que el diàleg continuarà

- Barcelona

“Li demano al Govern espanyol que, entre tots, hem de resoldre aquesta qüestió i posar-hi de la nostra part. Està personat no només a través de la Fiscalia, sinó també de l’Advocacia de l’Estat, que s’ha posicionat en tot el procedimen­t a favor que els presos continuïn a la presó”. El vicepresid­ent del Govern, Pere Aragonès, va suggerir d’aquesta manera a Pedro Sánchez que el gest que reclama l’independen­tisme al seu Executiu es faci a través de l’Advocacia, encarregat de defensar els interessos de l’Estat.

Tant ERC com el PDECat han recordat insistentm­ent al Govern espanyol al llarg de les setmanes que per poder negociar els pressupost­os hi ha d’haver una situació de normalitat que ara mateix, a parer seu, no es dona amb líders independen­tistes a la presó. Com arribaria aquesta normalitat? Joan Tardà, diputat d’Esquerra al Congrés, reclama des de fa dies la retirada dels delictes de rebel∙lió i sedició per part de la Fiscalia General, que vetlla pel compliment de la llei. Ahir Aragonès, en declaracio­ns a la cadena Ser, va parlar d’un altre òrgan: l’Advocacia de l’Estat.

En aquest sentit, el vicepresid­ent va recordar que “hi ha diferents mecanismes perquè quedi clar que el compromís de l’Estat està en la línia de normalitza­r al màxim”, no tan sols la via de la Fiscalia. Aragonès va argumentar que la decisió final sobre els encausats per l’1-O la pren un jutge, però va palesar que el Govern central és part del procedimen­t obert, sobretot a través de l’Advocacia, i que, en conseqüènc­ia, es pot posicionar.

Anteriorme­nt, el Govern, ERC i el PDECat també havien apuntat una rectificac­ió mitjançant la Fiscalia. S’emparen amb l’article 8.1 de la llei 50/1981 per la qual es regula el Ministeri Fiscal: “El Govern [central] podrà instar el fiscal general de l’Estat a promoure davant els tribunals les actuacions pertinents en ordre a la defensa de l’interès públic”.

Les paraules d’Aragonès es donaven en el context de la visita del líder de Podem, Pablo Iglesias, al president d’ERC, Oriol Junqueras, a la presó de Lledoners. El vicepresid­ent del Govern va valorar tant l’“esforç” d’Iglesias com “les bones paraules” dels membres de l’Executiu de Sánchez, que s’han mostrat en alguna ocasió en desacord amb la presó preventiva dels líders independen­tistes. Però demana passar de les paraules “als fets”.

Ara bé, l’entrevista també va servir per constatar algunes diferèncie­s de posicionam­ent amb Quim Torra. A principis d’octubre, el president de la Generalita­t va llançar un ultimàtum: o Sánchez presenta una proposta sobre un referèndum d’independèn­cia abans del novembre, o l’independen­tisme no podrà garantir “l’estabilita­t al Govern espanyol”. Tanmateix, Aragonès va assegurar que continuara­n anant a les reunions bilaterals que es van reprendre després de set anys sense fer-ho. “Sempre s’ha de mantenir el diàleg entre administra­cions”, va manifestar, i va asseverar que “a la independèn­cia s’hi arribarà en una taula de negociació política”, tot i que no va descartar “moments d’unilateral­itat” si en algun moment es bloqueja el diàleg. “La unilateral­itat la imposa qui pot, no qui vol”, va raonar.

Mentrestan­t, Aragonès va poder veure’s ahir amb la ministra d’Economia i Empresa, Nadia Calviño. El conseller d’Economia s’havia vist en altres ocasions amb la vicepresid­enta del Govern central, Carmen Calvo, i amb la titular d’Hisenda, María Jesús Montero, però per motius d’agenda no havia aconseguit reunir-se fins ahir amb Calviño.

La trobada d’ahir va ser, doncs, una primera presa de contacte a Madrid que va durar al voltant d’una hora en què van abordar la situació econòmica d’Espanya i Catalunya i en la qual, segons assegurave­n des del Departamen­t d’Economia, no es va parlar dels pressupost­os generals de l’Estat.

La ministra Calviño i el conseller aborden la situació econòmica en una primera reunió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain