La Vanguardia (Català)

L’Executiu envesteix Casado i la seva “pinça de veto i bloqueig” amb Cs

El Consell de Ministres fa el primer pas per recórrer contra la reprovació del Rei

- Madrid

El Consell de Ministres va aprovar ahir nomenar com a consellera electiva del Consell d’Estat Soraya Sáenz de Santamaría, exvicepres­identa del govern de Mariano Rajoy, que va quedar descavalca­da de la política després de perdre el congrés del PP contra Pablo Casado. La portaveu de l’actual Executiu socialista, Isabel Celaá, va destacar el seu fitxatge, juntament amb la resta de nous consellers, com a “persones tremendame­nt qualificad­es en formació jurídica i política” i que aportaran la seva “experiènci­a i lleialtat”. Prèviament Celaá va llançar una dura diatriba contra la “immaduresa política” de Casado i tota la nova direcció del PP, a parer seu “només comparable” amb la del seu soci a “la pinça” de la dreta contra el Govern espanyol, Ciutadans.

La portaveu va acusar “la pinça PP-Cs” de l’“ús i abús de les institucio­ns democràtiq­ues”, com també del “veto i bloqueig” a l’acció de l’Executiu. El bloqueig es du a terme gràcies a la majoria de què disposen PP i Cs a la Mesa del Congrés i al veto per la majoria absoluta que els populars encara tenen al Senat. I tot plegat amb l’objectiu de dinamitar la tramitació dels pressupost­os de l’Estat per al 2019.

“El nou líder del PP ha posat al seu servei les presidènci­es del Congrés i del Senat, perquè estan actuant com a ariets d’aquesta política de bloqueig institucio­nal”, va subratllar. I va considerar aquesta actitud de Casado una “irresponsa­bilitat política”. També li va retreure que vagi a les institucio­ns comunitàri­es “parlant malament d’Espanya”. “No està sent lleial als interessos de la ciutadania espanyola”, va insistir. Va criticar, a més, que Cs, que venia a regenerar la política, només l’està sumint “en un fang d’insults”.

És evident que el nou cicle electoral està en marxa i el Govern espanyol també farà campanya des de la Moncloa, tot i que Celaá va advertir que amb les seves crítiques al PP i Cs només es refereix a qüestions institucio­nals i no partidiste­s. Avui mateix Pedro Sánchez acompanyar­à a Sevilla la proclamaci­ó de Susana Díaz com a candidata a la reelecció a la presidènci­a d’Andalusia.

El Consell de Ministres, d’altra banda, va acordar sol∙licitar a la comissió permanent del Consell d’Estat un dictamen, “amb caràcter urgent abans del 25 d’octubre”, per impugnar davant el Tribunal Constituci­onal (TC) la reprovació del Rei que va aprovar el Parlament de Catalunya l’11 d’octubre passat.

“El Consell de Ministres rebutja absolutame­nt que la figura del Rei estigui qüestionad­a en els debats polítics –va subratllar Celaá–. L’Executiu considera que qüestionar la figura del Rei queda fora de les funcions atribuïdes a un Parlament autonòmic”. Ahir una àmplia representa­ció del Govern central va anar a Oviedo a acompanyar el Rei en la cerimònia dels premis Princesa d’Astúries, amb Carmen Calvo, Josep Borrell, María Luisa Carcedo, Teresa Ribera i Pedro Duque.

En espera per a la setmana que ve de l’informe del Consell d’Estat –la seva sol∙licitud és preceptiva per anar al TC però les seves conclusion­s no són pas vinculants per a l’Executiu–, Celaá va insistir a considerar “inacceptab­le, per una qüestió de competènci­es”, que el Parlament pugui qüestionar el Rei. A parer seu, una cambra autonòmica no té competènci­es sobre la definició de l’estructura de l’Estat. Tot apunta que el Govern central recorrerà al TC sigui quina sigui la conclusió a què arribi el Consell d’Estat. “Si dictamina en contra, serà responsabi­litat seva. Es tracta d’una altra institució, que no té res a veure amb el Govern central, que pot recórrer igualment”, va justificar Celaá. I el Consell de Ministres de divendres que ve se celebrarà, precisamen­t, a Sevilla.

Ahir Celaá no va censurar la cita entre Pablo Iglesias i Oriol Junqueras a la presó de Lledoners, per bé que va insistir que la negociació dels pressupost­os és responsabi­litat exclusiva de l’Executiu. I es va desmarcar de l’afirmació del líder de Podem que als líders independen­tistes a la presó els anirà més bé amb aquest Govern que amb un altre: “De les paraules d’Iglesias només n’és responsabl­e Iglesias”.

A la Moncloa insisteixe­n, en tot cas, que “el Govern central no donarà indicacion­s polítiques sobre considerac­ions jurídiques”, ni a la Fiscalia ni a l’Advocacia de l’Estat. “El Govern –repliquen a ERC i el PDECat– no intentarà torçar el curs autònom de la justícia”.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? La ministra portaveu, Isabel Celaá, ahir a la compareixe­nça després de la reunió del Consell de Ministres
EMILIA GUTIÉRREZ La ministra portaveu, Isabel Celaá, ahir a la compareixe­nça després de la reunió del Consell de Ministres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain