La Vanguardia (Català)

Confusió al Suprem

-

EL Tribunal Suprem, en una decisió inèdita, s’ha vist obligat a anunciar que revisarà la sentència mitjançant la qual obliga les entitats financeres, i no els clients, a pagar l’impost sobre actes jurídics documentat­s en les escripture­s públiques de préstec amb garantia hipotecàri­a. L’embolic econòmic i jurídic que ha desencaden­at aquesta sentència, que al seu torn en rectificav­a una altra anterior en sentit contrari, ha portat l’Alt Tribunal a convocar un ple format per 31 membres per confirmar, anul∙lar o ampliar la decisió.

La sentència estableix únicament que han de ser les entitats financeres, bancs, caixes d’estalvis o cooperativ­es de crèdit les que paguin l’impost sobre actes jurídics documentat­s, però no determina res més. Al marge de la polèmica que genera la decisió en si mateixa, el Tribunal Suprem no determina si ha de tenir o no efectes retroactiu­s i, a més, tampoc no aclareix si la filosofia dels seus arguments s’ha d’estendre també a totes les altres despeses de constituci­ó de les hipoteques que també paguen actualment els clients.

Nombrosos advocats interprete­n que la sentència té efectes retroactiu­s que van més enllà dels quatre anys anteriors, atès que no prescriu. En aquest sentit consideren que afecta la totalitat de les hipoteques vives, ja que s’ha anul∙lat el text legal anterior, que ja no existeix, i ha estat substituït pel nou. A més també consideren que el mateix argument del Suprem justifica també que els bancs s’hagin de fer càrrec de la totalitat de les despeses de constituci­ó de les hipoteques, des de la notaria al registre de la propietat o la taxació de l’immoble.

El Tribunal Suprem, vistes les implicacio­ns econòmique­s i socials que ha obert la seva resolució, faria bé de determinar, a partir d’ara, l’abast concret que ha de tenir perquè tot el sistema jurídic, les administra­cions públiques, els bancs i els clients sàpiguen a què atenir-se. Cal tenir en compte que, a partir d’aquesta sentència, els tribunals ordinaris de justícia poden veure’s col∙lapsats per una allau de demandes contra la banca. La quantitat de diners que poden aspirar a recuperar els clients –del voltant de 2.000 euros de mitjana– és prou important per justificar les despeses que comportari­a la reclamació judicial correspone­nt. Si es té en compte que hi ha 5,4 milions d’hipoteques vives, i per tant susceptibl­es de reclamació, el cost per a la banca podria multiplica­r-se fins als 11.000 milions d’euros i tindria greus conseqüènc­ies econòmique­s.

A diferència del contenciós sobre les clàusules terra, en què les entitats financeres exercien una clara posició d’abús dominant sobre el client i així ho va dictaminar el Suprem al seu dia, en el cas que ens ocupa no es dona aquesta situació, sinó tan sols un canvi radical de la jurisprudè­ncia que trastoca les normes legals que se seguien fins ara i que les entitats financeres es limitaven a complir. En un mercat tan important com és l’hipotecari canviar les regles de joc amb efectes retroactiu­s crea una enorme insegureta­t jurídica, no només en el sistema financer sinó en el sistema econòmic del país.

El desgavell que s’ha organitzat arran de la sentència sobre el pagament de l’impost sobre actes jurídics documentat­s que comporten les hipoteques no només crea problemes econòmics, jurídics i socials sinó que també ha suposat un seriós desprestig­i per al mateix Tribunal Suprem. El ple d’aquesta institució haurà d’aclarir, doncs, les incerteses que s’han originat i restablir la seguretat jurídica, que no és tasca fàcil.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain