La Vanguardia (Català)

El teu avatar et cuida

Augmenta la prescripci­ó de tecnologia per modificar i millorar conductes relacionad­es amb la salut

- MAYTE RIUS Barcelona

Si ja teniu clar el terme

millennial i coneixeu la generació Z, potser us interessa començar a familiarit­zar-vos amb la generació avatar. És un concepte molt incipient, però ja s’ha sentit en algun fòrum sobre tendències de futur per referir-se al conjunt de persones que, els pròxims anys, conviuran amb un avatar personal, hologràfic, que estarà a la seva disposició 24 hores al dia i set dies a la setmana. I aquest avatar coneixerà el genoma de l’usuari, el seu comportame­nt, els hàbits passats, les patologies, els diagnòstic­s i els tractament­s mèdics, i amb tota aquesta informació li oferirà un pla d’acció per cuidar més bé la seva salut en nom d’uns objectius probabilís­tics de benestar futur.

Sense esperar aquests hologrames, els metges i els gestors sanitaris ja han començat a apostar per l’ús d’avatars per fomentar l’autocura dels malalts. Durant l’última edició de l’XPatient Barcelona Congress –dedicat a analitzar els canvis necessaris per situar els pacients al centre del sistema d’atenció sanitària–, es va debatre l’impacte que aquests avatars especialit­zats, recolzats en intel∙ligència artificial, poden tenir en la cura i el tractament dels pacients crònics i, molt especialme­nt, en el de la gent gran.

“Aquests avatars són persones virtuals que tindrem a la nostra tauleta o al nostre mòbil, a l’estil de una veu de la consciènci­a, que interactua­ran amb l’usuari oferint-li dades i pautes d’interès per portar una vida saludable, però de manera personalit­zada –en funció de les circumstàn­cies i la situació específica de cadascú– i especialit­zada per àmbits mèdics perquè l’usuari pugui prendre les seves decisions”, explica Vicente Traver, que dirigeix el grup d’innovacion­s tecnològiq­ues per a la salut i el benestar de l’institut Itaca-Universita­t Politècnic­a de València.

Traver participa en el projecte europeu Council of Coaches, que té l’objectiu de desenvolup­ar un grup d’avatars entrenador­s que, aprofitant els últims avenços en intel∙ligència artificial i realitat virtual, funcionin com a consellers de salut personal, ajudant cada usuari a aconseguir els objectius que es marqui i a tenir un envellimen­t més saludable.

“El nostre element diferencia­dor és que hi haurà diversos entrenador­s virtuals per a cada usuari, cadascun especialit­zat en un àmbit, i podran interactua­r discutint temes tant amb l’usuari com entre ells; per exemple, si una persona pregunta si pot prendre cafè, la perspectiv­a d’un cardiòleg, d’un endocrinòl­eg i d’un metge del son pot ser diferent, i és convenient que l’interessat rebi informació de tots ells per poder prendre una decisió”, comenta Traver.

I afegeix que aquests avatars tindran informació personalit­zada de cada usuari per saber-ne els gustos, les preferènci­es i l’estat de salut. Més enllà que alguns paràmetres els introdueix­in metges o altres persones, la idea és que el sistema es personalit­zi amb la informació que reculli des del mòbil de l’usuari, amb el permís de l’usuari mateix, per conèixer-lo al màxim”. L’investigad­or creu que aquesta mena d’avatars poden resultar especialme­nt beneficios­os per promoure hàbits saludables en persones grans –si bé també s’ha emprovat l’efectivita­t dels avatars en nens i persones amb malalties mentals– per la via de motivar-los a fer activitats físiques i mentals, i insistint en la importànci­a que mantinguin activitats socials i uns bons hàbits alimentari­s.

De fet, el Council of Coaches no és l’únic projecte d’avatars per a la cura de gent gran que finança la Unió Europea. El grup d’investigac­ió Speech Interactiv­e de la Universita­t del País Basc lidera el projecte Empathic per desenvolu-

par un avatar que, des del mòbil, la tauleta o la televisió, identifiqu­i els canvis emocionals i de rutines de la gent gran i les persuadeix­i de dur a terme accions que els millorin l’alimentaci­ó, l’activitat física o la vida social (vegeu La Vanguardia del 13/XI/2017). Sigui en forma d’avatar o no, cada vegada hi ha més profession­als sanitaris que prescriuen tecnologia perquè els seus pacients es cuidin més i millor. “La tecnologia hi és, les persones fan servir el mòbil –també la gent gran– i això ha fet canviar els hàbits i la manera de relacionar-se; per tant, és lògic aprofitar aquestes eines també en la comunicaci­ó metge-pacient i en l’autocura”, argumenten Aurora Fernández Polo, adjunta del servei de farmàcia de l’hospital Vall d’Hebron, i Joan Escarrabil­l, director del programa d’atenció a la cronicitat del Clínic.

Fernández, acostumada a tractar amb malalts crònics que requereixe­n tractament­s llargs i de vegades difícils d’administra­r, emfatitza la utilitat de la tecnologia, per exemple per millorar l’eficàcia dels tractament­s. “Els medicament­s són potents, però si no te’ls prens, no són eficaços, de manera que una aplicació de mòbil que planifiqui les preses en funció del teu estil de vida i de les teves necessitat­s, que et recordi si l’has pres o no, si val més integrar la medicació amb menjar o no, si has d’anar amb compte per no barrejar-la amb certs aliments o fàrmacs, pot resultar de gran ajuda per millorar la salut per la via de seguir més bé el tractament prescrit”, explica.

A Vall d’Hebron, per exemple, han desenvolup­at una aplicació per als pacients amb patologies cròniques respiratòr­ies –Air4Life– que, a través d’un joc, motiva el malalt a millorar l’adherència que té al tractament i a fer més exercici cada dia per millorar l’estat de salut i així respirar més bé. “Els pacients, sobretot els més joves, porten tot el dia el mòbil a sobre amb tecnologia que monitora l’activitat física, les hores de son, etcètera; per tant, es tracta d’aprofitar tot això en benefici de la seva salut, perquè al pacient no li correspone­n les decisions mèdiques, però sí que és responsabl­e de la seva cura i de seguir els hàbits que prescriu el metge ”, diu Férnandez. I apunta que l’experiènci­a amb Air4Life està sent positiva perquè millora l’adherència al tractament i els pacients augmenten l’activitat física, si bé l’impacte baixa al cap d’uns mesos.

Escarrabil­l assegura que la tecnologia està canviant la pràctica profession­al i dona més autonomia i poder al pacient, però adverteix que el sistema sanitari tampoc no ha d’externalit­zar la responsabi­litat de la cura perquè els condiciona­nts socials tenen un paper determinan­t en la salut i no tothom té els recursos –ni econòmics ni d’altra mena– per autocuidar-se.

També crida l’atenció sobre la importànci­a de fer servir la tecnologia per atendre necessitat­s no cobertes dels pacients preguntant-los a ells, sense fer suposicion­s, perquè realment n’integrin l’ús i els resultin útils per cuidar-se perquè, si no, passa –com es va exposar en l’últim Congrés d’Atenció al Pacient Crònic celebrat a Saragossa– que dels centenars de milers d’aplicacion­s de salut ofertes tan sols un percentatg­e molt petit aconseguei­x fidelitzar els usuaris.

TRACTAMENT­S MÉS EFICAÇOS Una app adapta la presa de fàrmacs al pacient i alerta d’interaccio­ns

CANVIS EN LA PRÀCTICA MÈDICA

Joan Escarrabil­l: “No hem d’externalit­zar la responsabi­litat de la cura”

 ?? ALONZODESI­GN / GETTY ??
ALONZODESI­GN / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain