La Vanguardia (Català)

Les infermeres podran tornar a donar fàrmacs i receptar vacunes

Un decret del Govern espanyol dona cobertura legal a la realitat diària

- CELESTE LÓPEZ

El Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, que dirigeix María Luisa Carcedo, ha posat fi a l’enfrontame­nt que mantenien metges i infermers, la majoria dones, des del 2015. Llavors l’exministre Alfonso Alonso (PP) va decidir aprovar sense el consens de tots dos un decret en què es permetia al personal d’infermeria administra­r fàrmacs sempre que ho hagués autoritzat per escrit el facultatiu. A la pràctica això suposava un clar fre a la feina que els infermers fa dècades que duen a terme en relació amb l’administra­ció de fàrmacs. Partint d’aquest decret, ja no podien posar vacunes ni administra­r heparina ni cap altre medicament si no tenia l’autoritzac­ió expressa del metge. Un clar pas enrere en la seva històrica reivindica­ció de tenir una norma que donés cobertura legal al que de facto fan cada dia.

Ahir el Consell de Ministres va fulminar el decret d’Alonso i va aprovar que es posi en marxa l’anomenada prescripci­ó infermera, que permetrà a aquests profession­als indicar i autoritzar la dispensaci­ó de determinat­s medicament­s en funció de protocols i guies de pràctica clínica assistenci­al. La ministra portaveu, Isabel Celaá, amb el suport de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, en qualitat de metge i exconselle­ra de Sanitat d’Andalusia, va anunciar l’entrada en vigor del nou reial decret que regula la prescripci­ó mèdica i que permet als infermers vacunar sense haver de tenir l’autoritzac­ió prèvia d’un metge.

Es tracta d’una vella reivindica­ció del Consell General d’Infermeria i del Sindicat d’Infermeria Satse (integrants de la Taula de la Professió Infermera), que aquest juliol van aconseguir el compromís de l’exministra de Sanitat Carmen Montón d’aprovar aquesta norma abans de la campanya de vacunació de la grip que comença els dies vinents. Ja ho havien intentat amb l’exministra Dolors Montserrat (successora d’Alonso), però sense èxit.

Carcedo, després de reunir-se amb els representa­nts dels infermers, va assenyalar que “avui és un dia important per a la professió infermera, però sobretot per al Sistema Nacional de Salut, perquè hem aprovat un decret que regula una qüestió amb uns quants anys de recorregut i que s’ha aconseguit tirar endavant gràcies a acords en diversos àmbits”.

La ministra va destacar que la norma és el fruit del pacte entre la Taula de la Professió Infermera i el Fòrum de la Professió Mèdica, cosa que representa “un punt d’ancoratge fonamental”, però també d’altres de previs en la Comissió de Recursos Humans del Consell Interterri­torial de l’SNS i de la Comissió Permanent de Farmàcia.

Per al president de Satse, Manuel Cascos, ahir va ser un dia “molt important per a la professió infermera” i ha indicat que aquesta competènci­a nova afecta gairebé 300.000 profession­als. El president del Consell General d’Infermeria, Florentino Pérez, va aplaudir, per la seva part, que el text legal s’aprovi abans que comenci la campanya de vacunació de la grip.

Des del 2015 una norma del PP requeria que els profession­als tinguessin autoritzac­ió del metge

 ?? JORDI BELVER / ARXIU ?? El decret arriba per a la campanya de vacunació de la grip
JORDI BELVER / ARXIU El decret arriba per a la campanya de vacunació de la grip

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain