La Vanguardia (Català)

El Govern ampliarà la informació sobre la qualitat de l’aire a Tarragona

- SARA SANS

La taula de la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona va acordar ahir incorporar el mesurament en continu de benzè, que en determinad­es concentrac­ions pot tenir efectes cancerígen­s, en l’aplicació que informa sobre la qualitat de l’aire (aire.cat). A més de comprometr­e’s a ampliar la informació a través d’aquest canal a partir del primer trimestre de l’any que ve, el Govern va donar a conèixer ahir el resultat dels contaminan­ts atmosfèric­s analitzats durant el 2017: “Totes les mesures són dins dels paràmetres requerits i en uns quants casos molt per sota de qualsevol paràmetre de perillosit­at”, va assegurar ahir el conseller de Territori, Damià Calvet.

La Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminac­ió Atmosfèric­a (XVPCA) té al Camp de Tarragona la densitat d’estacions de control més important, amb tretze punts de mesurament, cinc dels quals a la ciutat. Segons els responsabl­es de la Direcció General de Qualitat Ambiental cap dels elements analitzats no ha superat l’objectiu de qualitat ni en horari nocturn ni diürn.

La taula –formada per alcaldes, representa­nts veïnals, ecologiste­s i representa­nts del sector econòmic– es va crear el març del 2015 per intercanvi­ar informació sobre la qualitat de l’aire i els efectes de les emissions de les indústries químiques en la salut de les persones i millorar la transparèn­cia en aquest camp. També es va acordar fer reunions periòdique­s. Tot i això, la taula, que consta de diversos grups de treball, no es reunia des de fa un any i mig, “a causa de l’aplicació de l’article 155”, manté el Govern.

A l’última reunió, el juny de l’any passat, es va acordar promoure un estudi per fer seguiment del butadiè al voltant del complex industrial que l’administra­ció no ha pogut dur a terme. Però Repsol va presentar ahir a la reunió una experiènci­a pilot per mesurar i gestionar la qualitat de l’aire en continu que ha impulsat amb una metodologi­a desenvolup­ada per l’Institut Cerdà i Eurecat. Amb aquest sistema i amb dotze mesuradors rotatius, aquest estudi ha permès fer un seguiment exhaustiu dels nivells de butadiè i benzè durant pràcticame­nt un any, “amb resultats molt allunyats dels nivells d’alerta”, conclou l’informe que s’acabarà a finals d’any. Fa dos anys van saltar les alarmes quan va transcendi­r que al polígon químic l’emissió de benzè havia superat el límit màxim legal a la una de la matinada.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain