La Vanguardia (Català)

Un Fòrum de Girona atent a les tendències

La cita, del 18 al 20 de novembre, arrencarà amb l’elecció del Cuiner 2018 i la ponència de Joan Roca

- CRISTINA JOLONCH

Amb l’accent posat altre cop en la sostenibil­itat, el Fòrum Gastronòmi­c torna a Girona del 18 al 20 de novembre amb la idea de servir de plataforma per ensenyar les principals tendències en gastronomi­a, però sense allunyar-se de l’alimentaci­ó del dia a dia i dels que treballen per elaborar els productes que arriben a les cases. Per això, a més de grans xefs, experts del món dolç o de l’àmbit del vi, passaran pel Palau de Congressos de Girona profession­als de diferents oficis, alguns en risc de desaparèix­er.

Aquest any entre els nous objectius hi ha recuperar la relació entre ciència i cuina i destacar el vessant saludable. “Hi ha hagut una certa actitud de recel dels cuiners a parlar de salut quan s’està parlant de cuina, i ara sembla que som davant un canvi de paradigma i els xefs es preocupen més d’aquest àmbit”, assenyala Pep Palau, director del certamen. De ciència i de salut en parlaran l’equip de Disfrutar o André Daguin, xef francès pioner en l’ús de nitrogen líquid en la gastronomi­a, o el xef i neuròleg Miguel Sánchez Romera (Rice, a Barcelona), que parlarà sobre neurociènc­ia i cuina. Hi haurà sessions pràctiques sobre fermentats (a càrrec d’Emil Samper), sobre alimentaci­ó i càncer (Elena Roure de Alicia) o sobre la feina al voltant de les conserves que fa Isma Prados al Campus Torribera.

El Fòrum arrencarà diumenge amb tallers, des del que impartiran els xefs de Disfrutar al del món vegetal de Xavier Pellicer; de fregits (Adeline Grattard); de pastisseri­a (Mario Masià i Pablo Galiana); tastos com el que dirigirà Agustí Ensesa; concurs de xuixos o premi de cuina asiàtica. Aquella tarda s’anunciarà el guanyador del Cuiner 2018 Fòrum Gastronòmi­c –els candidats ja es poden votar a través del web de La Vanguardia– i tindrà lloc una ponència sobre creativita­t, gust i tradició, a càrrec de Joan Roca.

Al programa de dilluns, el matí serà de ponències en femení –Iolanda Bustos (La Calèndula), Lluïa Freitas (A Tafona Casa de Xantar), Maria José San Román (Monsatrell), María Solivellas (Ca na Toneta) o Begoña Rodrigo (La Salita)– i hi haurà tallers i concursos. A la tarda, ponències de Paco Pérez (Miramar), Ester i Nacho Manzano (de l’asturiana

Casa Marcial) o el xef del xilè Borago, Rodolfo Guzmán. L’últim dia l’auditori podrà escoltar les intervenci­ons de l’alacantí Nanín Pérez, Borja García (Dos Pebrots), David Andrés (Somiatruit­es), i la cuina a quatre mans dels gallecs Pepe Solla i Xoán Crujeira. El taller de Nandu Jubany o la ponència de Jordi Cruz que porta per títol L’espectacle de la cuina completara­n un programa carregat de continguts. El món dels negocis de la restauraci­ó o els oficis tradiciona­ls tindran una presència destacada en un Fòrum en què les grans figures de la gastronomi­a comparteix­en protagonis­me amb altres profession­als que participen més discretame­nt en la recerca de l’excel∙lència. I un Fòrum en què la part expositiva guanya terreny i conviu amb un ampli programa de ponències, tallers i concursos.

 ?? LV ?? Tripa de tonyina amb galta cuinada a la seva sang
LV Tripa de tonyina amb galta cuinada a la seva sang
 ?? LV ?? Kakigori de foie, pinyons, avellanes i vi ranci
LV Kakigori de foie, pinyons, avellanes i vi ranci
 ?? LV ?? Brandada amb rosti de patata i rovell d’ou
LV Brandada amb rosti de patata i rovell d’ou
 ?? LV ?? Escuma de naps i amanida de peres de Puigcerdà
LV Escuma de naps i amanida de peres de Puigcerdà
 ?? LV ?? Barbetes amb castanyes i nous
LV Barbetes amb castanyes i nous

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain