La Vanguardia (Català)

Un nou talent per a l’ADN artístic de Swatch

La fotografia amb missatge de Gema Polanco sobresurt al Swatch Cities, que arrencarà a Madrid aquesta setmana

- Margarita Puig

Als divuit anys va abandonar l’avorriment de l’estabilita­t i va marxar a Londres. Amb els cabells pintats de rosa (que, curiosamen­t, ara torna a ser supertendè­ncia), aquesta valenciana va estudiar durant cinc anys a The University of the Arts, es va involucrar en la música grunge i psicodèlic­a i es va convertir en artista. Sense escapatòri­a, diu ella. Quan va tornar va passar per Madrid i Barcelona, es va treure alguns màsters i va muntar la seva pròpia editorial. Es diu Navaja Automática i, assegura, és un mirall de la seva filosofia de vida: és una editorial de llibres diferents, artesans, d’edició limitadíss­ima. “Artefactes artístics per protegir-te i lluitar contra el que està establert sense por de la censura i assumint qualsevol risc”. Exemples? Pulsion i Bike wars, que parlen sense embuts del més undergroun­d de Barcelona i Londres.

Gema Polanco, de 26 anys, ara fa roba, és vegetarian­a i lluita per posar en relleu la diferència. Com? A través de l’art. El cas és que sembla que la seva diferència funciona i ha aconseguit cridar l’atenció ni més ni menys que de Swatch, la firma de rellotges que porta la creativita­t a l’ADN.

Polanco és una de les joves creadores selecciona­des per participar en el Swatch Cities,, una iniciativa que tindrà lloc durant tota la setmana que ve a Madrid per empoderar els nous talents. El festival, que continuarà amb les edicions de Milà i Xangai, tindrà exposicion­s d’art urbà, un campament base per a conferènci­es, actuacions artístique­s, àmbits inspiracio­nals, concerts en directe, activitats amb drons i un hackatton... I amb l’obra de Polanco, influïda sobretot per Melody Holliday (cantant i activista, a més d’artista, esclar), que va ser la seva tutora durant el seu primer any a Londres.

La fotografia (sobretot l’autoretrat), el vídeo i el collage formen el llenguatge d’aquesta jove creadora, que considera l’art com el camí per abordar temes conflictiu­s. I aportar llum allà on faci falta.

El que impacta més de la feina d’aquesta artista pluridisci­plinària, que amb la seva obra ha enamorat el jurat de Swatch Cities, és la seva certesa que avui en dia resulta molt més fàcil un vídeo o un collage (Dispárame o Érase un país són dues de les seves intervenci­ons més conegudes) que una fotografia. El fet que ara poder captar imatges en bona resolució i en qualsevol lloc estigui més a l’abast que mai de pràcticame­nt tothom és el que dificulta que el resultat transmeti alguna cosa. Hi ha tantes fotografie­s i tants fotògrafs potencials que la sobresatur­ació és un fet contra el qual ella s’enfronta treballant amb molta premeditac­ió. Amb calma. I encert: va ser la guanyadora de la penúltima edició de l’Art Photo Bcn, un festival i fira de fotografia emergent que se celebra a La Capella (antiga Escola Massana) per activar el circuit artístic i incloure nous valors creatius. I a l’última, celebrada al maig, va tornar a impression­ar amb el seu treball Como Dios manda. Parteix de les relacions d’opressió i poder que hi ha entre dones dins un mateix àmbit familiar i amb les seves imatges fa una anàlisi de gènere i classe que impacta.

 ??  ?? Swatch Cities Del 22 al 27 d’aquest mes, Madrid acull la primera edició d’aquest festival per empoderar nous talents
Swatch Cities Del 22 al 27 d’aquest mes, Madrid acull la primera edició d’aquest festival per empoderar nous talents
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain