La Vanguardia (Català)

Un menor trans aconseguei­x que tots puguin canviar de nom al DNI

-

“Vull anar a una disco i no haver de donar explicacio­ns al porter quan ensenyo el DNI i treure’m un bitllet per internet per anar d’excursió; vull que em treguin aquesta pedra del meu camí, és el meu dret”, explica en Gabriel, un jove trans de 15 anys a qui li han rebutjat el canvi registral del seu nom.

Portant dues caixes amb més de 129.000 firmes, que ha recollit a través d’una campanya que va iniciar amb la seva família a internet, en Gabriel va reclamar ahir a la direcció general de Registres i Notariat que l’autoritzin a canviar el seu nom al document d’identitat, després que l’hi rebutgessi­n al registre civil de Calatayud, on viu.

Desconcert­at per l’interès informatiu, en Gabriel assegura que al cap de pocs dies de compartir amb els seus amics la petició perquè Justícia li permetés el canvi de nom ja tenia cinc mil firmes, però al final han estat més de 129.000 suports, que la seva mare, Pilar Suárez, defineix com a “abraçades”.

“En Gabi té la targeta sanitària al seu nom, a l’institut tots els professors li diuen Gabriel, les seves notes estan amb el seu nom, tot el que ha estat d’àmbit autonòmic ha anat sobre rodes, el tractament amb l’endocrí. Però em vaig adonar –explica la seva mare– que quan acabi quart de l’ESO li donaran un títol i per això vaig decidir fer el canvi registral, aprofitant que li tocava renovar el DNI”.

Però al setembre l’hi van rebutjar “perquè Gabriel no és un nom neutre, és un nom de nen, que és el que és el meu fill”, afegeix.

El Ministeri de Justícia ha anunciat aquesta setmana que cursarà una instrucció perquè els registres civils facilitin a tots els menors transsexua­ls canviar el seu nom i no dependre del criteri que s’apliqui en cada un. Un d’ells és acceptar aquest canvi quan el nom és “neutre”, és a dir, que serveixi per a masculí, femení i qualsevol altre gènere.

Es tracta d’una mesura transitòri­a, mentre s’aprova la llei que s’està tramitant al Parlament per reformar l’actual normativa.

“Jo no soc neutre, soc un nen i em dic Gabriel”, explica aquest menor, que denuncia que és una humiliació haver de donar explicacio­ns quan ha d’identifica­r-se públicamen­t.

“Cada vegada que he d’ensenyar el meu DNI amb el meu nom registral és una humiliació, cada vegada que he de viatjar amb el meu passaport o treure un bitllet

“Vull anar a la disco i no haver de donar explicacio­ns”, diu en Gabriel, que ha recollit 129.000 firmes

de bus en línia; no li he d’explicar a ningú la meva vida privada, és el que vull i quan vull”. Reconeix que el rebuig de la seva sol∙licitud “és en el fons el millor que podia haver passat”. “Hem tret de la ignorància molta gent i hem informat que som reals i que els menors trans tenim els mateixos drets que qualsevol altra persona”.

“És una lluita pels drets de tots els menors trans, si només fos per mi, jo no hauria mogut tant i hauríem esperat que resolguess­in el recurs”, assenyala en Gabriel.

Amb la nova legislació, que està en tràmit parlamenta­ri, els menors transsexua­ls podran canviar el seu nom i el seu sexe al Registre Civil: si tenen 16 anys o més podrien presentar la sol∙licitud ells mateixos, mentre que per sota d’aquesta edat serien els seus progenitor­s els que sol∙licitarien el canvi.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain