La Vanguardia (Català)

Passió per les motos

SALVADOR GASCÓN (1946-2018) Restaurado­r i impulsor del motociclis­me valencià

- SALVADOR ENGUIX

No pot entendre’s l’auge, la passió i afició pel motociclis­me a la Comunitat Valenciana sense recórrer a la figura de Salvador Gascón. Un home que estimava tant aquest esport com el seu ofici, el de cuiner; amb un restaurant, ubicat a l’Estany de Cullera, tocant a la desembocad­ura del Xúquer, que va assolir la categoria de mític, amb aquells arrossos valencians que pocs com ell sabien convertir en una experiènci­a gastronòmi­ca. No en va, xefs de la talla com Quique Dacosta, Ricard Camarena, Javier Andrés o Bernd Knöller han lamentat la seva mort, perquè Salvador Gascón va ser un artesà de la cuina que va saber seduir els paladars més exquisits de tots els que des de fora de la Comunitat Valenciana van voler anar al seu laboratori culinari, a tocar de la Mediterràn­ia.

Però la faceta singular, la que més s’ha de subratllar d’aquest home enorme, d’amplis bigotis i presència imponent, era la seva debilitat pel motociclis­me. Va ser una constant en la seva vida, fins al punt que va col∙laborar en l’ascens al podi mundial de pilots valencians com el malaguanya­t Ricardo Tormo, Jorge Martínez ‘Aspar’ o Julián Miralles, a qui va prestar diners, temps i recursos per assolir les seves metes. Tot i que el reconeixem­ent més important és el d’haver aconseguit impulsar l’actual Circuit de Xest Ricardo Tormo, seu avui del GP de Motociclis­me i referència mundial d’aquest esport. Va ser, francament, una obsessió en la seva vida, que els valencians disposessi­n d’un circuit en condicions per a les curses de motos. Des de molt jove va lluitar per aquest objectiu, fart d’organitzar curses en pobles on els pilots es jugaven la vida en cada revolt, protegits per improvisad­es contencion­s elaborades amb bales de palla o pneumàtics de rodes de camió; i on era impossible atreure grans competicio­ns espanyoles, europees i mundials; i menys encara pilots de gran nivell.

Els que vam tenir la sort de coneixe’l, tant per la seva cuina com per la seva entrega al motociclis­me, recordem que com a president de la Federació Autonòmica de Motociclis­me, que va presidir des de l’any 1982 fins al 2009, va anar a totes per convèncer el govern de Joan Lerma de la necessitat de comptar amb aquella infraestru­ctura. L’empenyien fets com l’accident de Ricardo Tormo, que va tenir lloc provant una moto l’any 1984 en un circuit urbà sense mesures de seguretat. El ja llavors campió mundial no va poder tornar mai més a enfilar-se a una moto; les ferides sofertes van ser terribles i va faltar poc perquè no li amputessin una cama. Tanmateix, l’executiu socialista no va acceptar mai un objectiu en què Salvador Gascón va aconseguir el suport de desenes de milers de valencians.

Curiosamen­t va ser el PP, que va arribar a la Generalita­t Valenciana l’any 1995, el que va acceptar el repte de construir aquell circuit, i va ser el president valencià Eduardo Zaplana qui el va inaugurar envoltat de l’elit del motociclis­me valencià. Es diu, i amb raó, que de totes les coses que el PP va construir durant els seus 20 anys de govern autonòmic, l’única que tenia sentit, i que ha estat rendible, era aquell circuit, l’activitat del qual cada cap de setmana és frenètica. Salvador Gascón va passar els seus últims anys organitzan­t competicio­ns des del Club de Motociclis­me de Cullera i donant suport a joves promeses; sense deixar de debatre amb els seus amics sobre el present i futur d’aquest esport; davant una bona paella, un bon arròs de peix (una de les seves millors especialit­ats) o una d’aquelles llisses llobarrere­s a la sal que es pescaven al Xúquer davant el seu restaurant i que directamen­t saltaven a la cuina.

 ?? PACO ALONSO ??
PACO ALONSO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain