La Vanguardia (Català)

Assalt a la Fàbrica d’Armes

- Sergio Vila-Sanjuán

Per a molts asturians, l’antiga Fàbrica d’Armes de la Vega, reconverti­da en espai cultural, deu haver representa­t el gran descobrime­nt d’aquesta setmana. Aquest conjunt de construcci­ons industrial­s semiabando­nades entre arbratges, propietat del Ministeri de Defensa, ja havia acollit algunes activitats, però cap com el cicle Fàbrica Scorsese. Des del dijous 11 fins demà, projeccion­s, debats, concerts i diverses trobades, algunes d’obertes, d’altres per a públic especialit­zat, amb el director italoameri­cà, premi de la Fundació Princesa d’Astúries de les Arts 2018, omplen els seus imponents i desmanegat­s salons.

El passeig per aquesta antiga Fàbrica d’Oviedo s’ha carregat de referents fílmics. Un ring sobre el qual es projecten imatges de Toro salvatge. Un taxi com el de Taxi driver. La recreació d’un escenari de Gangs of New York. A mesura que cau la tarda, tot es torna més i més espectral. Prop de deu mil persones els han contemplat aquests dies.

“Fa molts anys que la fundació programa actes públics amb els premiats, però en fa set o vuit que per a nosaltres aquesta projecció constituei­x un objectiu bàsic. En aquesta convocatòr­ia hem desplegat més de cinquanta activitats al llarg de tota la setmana dels guardons”, assenyala la directora de l’FPA, Teresa Sanjurjo.

Algunes arriben a convocar més de 1.500 assistents. Va ser el cas de la xerrada d’Alma Guillermop­rieto amb integrants de clubs de lectura de la xarxa de bibliotequ­es públiques del Principat d’Astúries i set comunitats autònomes més, moderada per Juan Cruz. Aquesta pionera mexicana de l’escriptura de no-ficció, una de les dues reporteres que el 1981 va revelar les matances del Salvador, ha defensat a Astúries la vigència del “periodisme corrent” com a salvaguard­a de la democràcia.

“Una de les iniciative­s que funcionen més bé és el cicle Toma la Palabra, amb què arribem a més de 6.000 escolars”, afegeix Sanjurjo. Dimecres passat, per exemple, l’alpinista polonès Krzysztof Wielicki es desplaçava a l’institut Paula Frasinetti d’Avilés per explicar els punts culminants, en tots els sentits, de la seva carrera i desgranar els seus 14 vuit mils.

Aquest any Wielicki ha guanyat el premi d’Esports juntament amb Reinhold Messer, gran llegenda de la seva especialit­at, que en les seves manifestac­ions públiques d’Oviedo s’ha cansat de repetir que, “tant com un esport, el muntanyism­e és cultura”.

Svante Pääbo, el paleogenet­ista que va revelar l’ADN dels neandertal­s extingits fa 30.000 anys, premi d’Investigac­ió Científica i Tècnica, va compartir amb els estudiants i professors de l’institut d’Infiesto les complicaci­ons per desxifrar els secrets dels ossos que es van trobar al proper jaciment d’El Sidrón. L’oceanògraf­a Sylvia A. Earles, premi de la Concòrdia, “es va banyar” a l’institut Doña Jimena de Gijón en un mar de rebutjos preparat per alumnes de 43 centres educatius.

Les compareixe­nces d’autors que han obtingut el premi de les Lletres solen figurar entre les més seguides, en escenaris com la facultat de Lletres d’Oviedo o el Centre Niemeyer d’Avilés. Antonio Muñoz Molina el 2013 o Richard Ford el 2016 van atreure multituds. Aquest any no ha pogut ser perquè la guardonada, Fred Vargas, va anunciar fa unes quantes setmanes que per problemes personals no podria assistir a l’acte. Tampoc no serà, per tant, a la tradiciona­l firma de llibres a la llibreria Cervantes que regenta Concha Quirós, tota una institució d’Oviedo.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain