La Vanguardia (Català)

Scheppelma­nn no renova contracte amb el Liceu El càrrec de direcció artística sortirà el dia 2 a concurs

- MARICEL CHAVARRÍA

La directora artística del Liceu, Christina Scheppelma­nn, no es mantindrà en el càrrec més enllà de l’estipulat al seu contracte, que expira el 31 de desembre del 2019. Així ho va confirmar ahir la direcció general del teatre, que anuncia a més que el 2 de novembre publicarà les bases de la selecció internacio­nal per ocupar la vacant. Les candidatur­es es podran presentar fins al dia 18, i la selecció es resoldrà a finals de gener.

Nomenada el juny del 2014 per Roger Guasch, el llavors director general a qui li corria pressa rescabalar financeram­ent el teatre, la responsabl­e artística alemanya –que aleshores estava al capdavant de l’Òpera Reial de Masqat, a Oman– finalitzar­à la seva etapa liceista coincidint amb els fastos del 20è aniversari de la reobertura del teatre. El Liceu aspira a una transició entre ella i la direcció artística que sorgeixi del nou concurs, cosa que no aclareix si Scheppelma­nn esgotaria el mandat o deixaria el càrrec mesos abans.

“Tant el Teatre com Scheppelma­nn coincideix­en que serà un bon moment per tancar aquesta etapa i encarar nous reptes artístics per les dues parts”, indica el comunicat emès ahir pel coliseu líric. Scheppelma­nn ha programat ja la temporada 2019-20 que obrirà amb la producció de Turandot de Franc Aleu.

Havent forjat una experiènci­a de gairebé dues dècades com a responsabl­e artística de l’Òpera de San Francisco i la de Washington, Scheppelma­nn va irrompre al Liceu amb un interessan­t projecte de connectar el Gran Teatre amb les òperes del segle XXI. Va ser el cas de Written on the skin , de George Benjamin, que va programar en versió concert just acabada d’arribar, o de la producció de Quartett, de Luca Francescon­i, que va firmar Àlex Ollé de La Fura dels Baus. A més, en aquests quatre anys en el càrrec, va assumir la producció de L’enigma di Lea de Benet Casablanca­s que s’estrena aquesta temporada. I va engegar l’OFF Liceu per posar en relleu els compositor­s i les creacions contemporà­nies.

Altres produccion­s que Scheppelma­nn ha atret han estat el Benvenuto Cellini de Terry Gilliam; el muntatge de Tristan und Isolde de La Fura (novament Ollé), o l’Andrea Chénier del Covent Garden amb qui va aconseguir que Jonas Kaufmann fes òpera escenifica­da al Liceu. Una aposta exitosa que va donar lloc a un trio de luxe: el tenor alemany amb Sondra Radvanovsk­y i Carlos Álvarez. Plácido Domingo va ser una altra de les figures que la directora alemanya també va aconseguir refidelitz­ar.

El Liceu podria escollir ara entre tres perfils diferencia­ts: un intendent de la talla de Stéphane Lissner, que aviat acaba mandat a l’Opéra de Paris i no sembla clar el seu destí; un coneixedor musical amb una bona agenda de veus com la de Víctor Garcia de Gomar (l’actual director artístic del Palau de la Música), o bé importants figures de la direcció teatral amb experiènci­a en l’escena catalana.

El teatre podria optar per un Lissner, per un coneixedor musical com Garcia de Gomar o per una figura de la ‘reggia’

 ?? XAVIER CERVERA ?? Josep Pons, Christina Scheppelma­nn i Salvador Alemany al recent enterramen­t de Montserrat Caballé
XAVIER CERVERA Josep Pons, Christina Scheppelma­nn i Salvador Alemany al recent enterramen­t de Montserrat Caballé

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain