La Vanguardia (Català)

El Balís, aigües motards

El principal circuit europeu de motos aquàtiques s’acaba al Maresme

- RAMÓN ÁLVAREZ Sant Andreu de Llavaneres

Motorhomes ben alineades al pàdoc, motors al descobert i colorits carenats als wetpits ,i bon rotllo entre pilots i acompanyan­ts. El port del Balís, a Sant Andreu de Llavaneres, viu aquest cap de setmana un ambient peculiar, diferent del de les regates que ocupen les instal∙lacions pràcticame­nt cada cap de setmana, però igual d’esportiu i animat. Una de les nombroses iniciative­s del Club Nàutic El Balís ha aconseguit convertir aquestes instal∙lacions en un dels focus europeus de la motonàutic­a i, per segon any consecutiu, les aigües del Maresme acullen la final de l’AquaX Pro Eurotour, el principal circuit europeu de motos aquàtiques.

La competició s’inicia aquest migdia amb les primeres mànegues de les dues categories en què es divideix la competició: Enduro i Sprint, que al seu torn tenen diverses classes en funció de motoritzac­ions i models. En definitiva, nou proves, una de les quals femenina, i 70 pilots de sis nacionalit­ats que es juguen el títol d’una pràctica tan apassionan­t com desconegud­a per al públic català i que aquesta edició arriben, a més, amb un al∙licient afegit: el català Jordi Tomàs es jugarà el títol de la categoria reina d’Enduro amb el britànic Joseph Harvey, vigent campió i líder actual del circuit després d’un intens mà a mà durant tota la temporada amb el pilot d’Amposta. Sense dependènci­a del vent, els dos circuits on es disputa la competició se situen molt a prop del port i l’espectacle es pot viure des del seu espigó o la platja, des d’on engeguen les motos d’Sprint. Girs de no menys de 90º, xicanes, sortides llançades i una competició contra rellotge en sèries de 10, 15 o 30 minuts més una volta completa garanteixe­n l’espectacle. L’accés és totalment gratuït, fins i tot a la zona habilitada amb envelats on aquest any se celebra una particular Oktoberfes­t.

Les dues modalitats tenen molta més semblança amb l’enduro que es practica sobre rodes o el motocròs que amb qualsevol altra pràctica nàutica i molts dels pilots, de fet, arriben de la terra, tot i que sembla que tots s’han quedat atrapats a l’aigua. És el cas de Jordi González, que després de competir sobre dues rodes ara és el referent del club en la seva aposta per les motos d’aigua. Va arribar l’any passat, i ara el club ja té set pilots. “És un esport molt físic i molt comparable amb el motocròs i fins i tot molts pilots s’entrenen a l’hivern amb la moto”, explica González.

Per al club l’aposta per la motonàutic­a ha estat tot un descobrime­nt i el seu president, Fran Ripoll, ja pensa demanar també una etapa fixa del Campionat d’Espanya, perquè les motos han arribat al Balís per quedar-s’hi.

El club ja té set pilots un any després d’obrir-se a la motonàutic­a

 ?? CN BALÍS ?? La flota de Jet Sky, unes motos lleugeres amb manillar graduable, dirigint-se al circuit
CN BALÍS La flota de Jet Sky, unes motos lleugeres amb manillar graduable, dirigint-se al circuit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain