La Vanguardia (Català)

Amb calma cap a la setena bola de drac

Márquez es reserva i opta per la prudència per coronar-se demà a Motegi

- TONI LÓPEZ JORDÀ

Maneki-neko és el company mut que segueix Marc Márquez per tots els circuits del calendari. Sempre l’espera a la seva habitació, a la caravana, a l’hotel, pacient, mirant de complir la seva comesa: portar-li sort. Manekineko és el gat japonès de la fortuna. L’hi van regalar a Motegi el 2016, el dia abans que es jugués el tercer títol de MotoGP. Aleshores “es van alinear tots els astres de l’univers [va conquerir el títol gràcies a la carambola de les caigudes seguides de Lorenzo i Rossi], de manera que cada any és aquí”, explica el cerverí, que demà (a les 7 h, hora peninsular) sortirà a la mateixa pista japonesa a intentar rematar la cinquena corona de MotoGP, que seria el seu setè tron mundialist­a. Per això, més que al Maneki-neko, Márquez s’encomana a la calma.

Calma és la paraula que apareix en cada frase de Márquez, que resumeix el seu estat d’ànim i la seva acció: agafar-s’ho amb prudència, no espifiar-la ara, quan és a punt de recollir els fruits d’un any fantàstic. Per això ahir, durant la primera jornada d’entrenamen­ts del Gran Premi del Japó, el 93 va optar per reservar-se i no sortir a la pista en la segona sessió, en moll. Per evitar caigudes i lesions. Per molt estrany que sembli, Márquez no va pujar a la moto en un entrenamen­t.

“L’equip em tenia lligat a la cadira...”, deia en to de broma al micròfon de Movistar+. “Tenia ganes de sortir, però en aquests casos també hem de saber utilitzar l’experiènci­a. Sembla que el cap de setmana farà bon temps. Hem decidit no sortir [a la pista] perquè ara venen tres curses seguides. Tenim prou avantatge 77 punts sobre Andrea Dovizioso], però ara una lesió ho complicari­a tot molt. De manera que calma, amb bona lletra i pas a pas”, es recepta el català.

Amb el tou coixí de punts que té, el càlcul de probabilit­ats somriu a Márquez per sortir campió del Japó (vegeu el quadre adjunt). Tot i així, Marc Márquez disposaria de tres cartutxos més –Austràlia, Malàisia i València– per coronar-se. El seu màxim rival, Dovizioso, ja dona el títol per perdut. Necessitar­ia un miracle en forma de zeros de Márquez, per bé que la seva motivació, a més de guanyar a casa d’Honda, és endarrerir la festa del català. En el primer assaig, en sec, l’italià va ser el més ràpid (al davant de Crutchlow, Zarco i Márquez, a 140 mil∙lèsimes); i a la tarda, com va fer Márquez i cinc pilots més, va optar per refugiar-se al garatge i evitar caigudes sobre els bassals. Tot i així, Marc Márquez el considera la seva gran amenaça en la cursa. No en va, un podi del de Ducati obligaria el català a quedar

“Vam decidir no sortir a la pista perquè una lesió ho complicari­a tot; així que calma i amb bona lletra”

al davant si vol ser campió.

“Dovi està anant ràpid; Motegi és un circuit per a la Ducati i per al seu estil, però intentarem mantenir la calma i treballar per fer passos petits i a veure on podem ser diumenge”, comentava el de Repsol Honda, que manté la seva filosofia de tot l’any: arriscar quan ho vegi clar, com va fer a l’Aragó i a Tailàndia en sengles duels estel∙lars amb Dovi. “A la pista miraré de ser el mateix Marc de sempre”, promet el català, que es queda sense un dels possibles rivals pel podi a Motegi: Jorge Lorenzo.

Lorenzo no correrà al Japó Una volta és el que ha durat el GP del Japó per a Lorenzo, que en va tenir prou amb fer un gir a Motegi per comprovar que no està en condicions per córrer, a causa de la lesió al canell esquerre per la caiguda que va tenir a Tailàndia. “Era complicat tenir bones sensacions; han estat pitjors del que esperava. El cos no em deixa forçar, sobretot en les frenades a l’esquerra. Ni vaig còmode ni ràpid. És impossible ser mínimament competitiu, i a sobre sense arriscar perquè la lesió no empitjori per a la pròxima cursa”, deia el mallorquí, que no té clar si arribarà a temps per a Austràlia, el dia 28. “Serà molt complicat. Veurem com em trobo, però en sis dies és difícil que la lesió evolucioni ràpidament”.

 ?? KIMIMASA MAYAMA / EFE ?? Marc Márquez fa broma amb el seu Maneki-neko, el gat de la fortuna que ja el va ajudar el 2016
KIMIMASA MAYAMA / EFE Marc Márquez fa broma amb el seu Maneki-neko, el gat de la fortuna que ja el va ajudar el 2016

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain