La Vanguardia (Català)

La banca comença a revisar l’oferta comercial d’hipoteques

- EDUARDO MAGALLÓN

Els bancs van començar ahir a revisar l’oferta comercial en relació amb la concessió d’hipoteques per si finalment han d’assumir el pagament de l’impost sobre actes jurídics documentat­s (AJD). Cada vegada que s’ha produït algun canvi en la legislació dels préstecs hipotecari­s com el relacionat amb les clàusules terra o amb determinad­es despeses, el sector ha assegurat que s’incrementa­rien els preus de les hipoteques. La realitat, finalment, no ha estat així com a conseqüènc­ia de la forta competènci­a entre les entitats i fins ahir era habitual veure ofertes en hipoteques similars a les que existien abans de la crisi amb tipus d’interès equivalent­s a l’Euribor més un diferencia­l inferior a l’1%.

Els que van fer més notòria aquesta possible modificaci­ó de les condicions van ser el Santander, el BBVA i Bankia, que van eliminar de la seva pàgina web tota la informació relacionad­a amb hipoteques i les diferents calculador­es que permeten tenir una idea aproximada del cost d’un préstec. Algunes entitats van indicar que malgrat que encara no han modificat preus prefereixe­n eliminar les calculador­es per no confondre el client fins que la situació es resolgui. En el cas de CaixaBank i Sabadell la informació es mantenia activa.

El dia havia arrencat amb els bancs firmant hipoteques com un dia normal però amb estratègie­s diferents segons les entitats sobre qui va assumir ahir el pagament de l’impost sobre les hipoteques. Si bé la majoria dels bancs com el BBVA o el Sabadell van assumir el pagament de l’impost, altres grans entitats van continuar optant per fer pagar el client la taxa en espera de la decisió final.

Ahir, fonts del col∙lectiu dels registrado­rs de la propietat van explicar que es van continuar inscrivint hipoteques amb normalitat. Les mateixes fonts van afegir que els notaris sí que han començat a informar els signants d’una hipoteca dels canvis en la jurisprudè­ncia.

Per als propers dies, els bancs consultats van assegurar que mantenen el calendari previst de firmes de préstecs.

Després de les fortes caigudes de dijous en borsa dels 6 bancs de l’Ibex, la jornada va arrencar amb les cotitzacio­ns a la baixa fins que va arribar el tercer canvi d’opinió del Suprem. Entre les 14,09 h d’ahir i les 14,34 h, les accions de CaixaBank van rebotar un 6,2%. Va ser un moviment similar al que es va donar en les cotitzacio­ns dels altres bancs coincidint amb el moment en què va transcendi­r la decisió del Tribunal Suprem de revisar la sentència.

Malgrat l’alleujamen­t que per al sector bancari pugui representa­r aquesta revisió jurídica, dos dels bancs de l’Ibex no van aconseguir tancar la jornada amb guanys: el Santander es va deixar un 0,33% mentre que el Sabadell va cedir un 0,13%. En els quatre restants el rebot no ha estat suficient per recuperar el perdut dijous. Van liderar les pujades el BBVA amb un 0,99%, seguit de Bankinter (+0,68%), CaixaBank (+0,66%) i Bankia (+0,10%).

Luis Benguerel, analista d’Anatea Gestión, va declarar que “no crec que el rebot del sector bancari sigui conseqüènc­ia que hagi entrat diners nous en els valors financers” i va assegurar que es tracta d’inversors que especulave­n amb les accions per la caiguda de dijous i que han comprat títols.

Santander, BBVA i Bankia retiren del seu web la informació comercial

Algunes entitats van abonar ahir el pagament de l’impost i d’altres el van carregar al client

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain